четвртак, 5. август 2021.

Primorsko jelo od ribanih tikvica

Tikvice, leto i lagana hrana. Ovo je jedno vrlo lepo varivo od tikvica, možete ga jesti toplo, mlako, hladno, kako god vam se više svidi, uz dodatak kiselog mleka ili pavlake ili bez





Sastav:


1 kg ribanih tikvica zucchina ili naših običnih tikvica

2 supene kašike vinskog ili jabukovog sirćeta

75 ml. maslinovog ulja ( u staroj svesci je pisalo masti, ali mi se to čini jakim, možda putera ako nemate maslinovo ulje)

50 g. brašna

125 g. paradajza 

3 dl. mesne supe juneće ili pileće

kiselo mleko ili kisela pavlaka


Priprema:


Ako koristite zucchine odsecite im krajeve i izrendajte ih sa sve korom. 

Ako koristite naše tikvice oljuštite ih, izvadite im seme, a ostatak izrendajte.

Ja vam iskreno preporučujem da koristite zucchine, jer su puno ukusnije, a nemaju ni velike semenke kako naše tikvice, tako da škarta za bacanje nema.

Takođe vam preporučujem da ako imate rendalicu na mikseru ili multipraktiku da je obavezno koristite, jer kad krene rendanje ručno nikad kraja.

Izrendajte tikvice na krupniju stranu rendeta.

Poprskajte ih sa sirćetom, dobro sve promešajte i ostavite da odmori 1 sat.

Supu zagrejte da bude vrela

Paradajz oljuštite i iseckajte na sitne kockice.

Zagrejte malinovo ulje ili istopite puter, dodajte brašno i propržite.

Kada se brašno upržilo dodajte rendane tikvice i dinstajte dok sirće ne ispari.

 Zatim dodajte paradajz i dinstajte na srednjoj vatri nekh 5 minuta. Gledajte da stalno mešate.

Zatim dodajte supe, pustite da pusti prvi ključ, smanjite vatru na tiho i dinstajte nekh 20 do 25 minuta poklopljeno.

Povremeno promešajte. Videćete da se celo varivo lepo zgusnulo.

Servirajte varivo u tanjire i neka svako sebi doda kiselo mleko ili kiselu pavlaku.

Ako želite da jedete kao hladno varivo, samo sačekajte da se ohladi i poslužite sa kiselim mlekom ili pavlakom.


2 коментара:

  1. Potpuno isto ovako, samo na običnom ulju, meni je baka pravila ove tikvice - u sred Vojvodine. Ponekad ovako, pomekad samo sa malo aleve paprike... Svet je mali...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa to je divno, svet je zaista mali. Ja prelistavam stare sveske i pojma nemam ko mi je dao recept. Imali smo i mi prijatelje u Vojvodini, a i rodbinu na moru, ko će ga znati odakle sam ga prepisala

      Избриши