Ovde godine sam se baš naradila punjenih paradajza i otkrila neke nove lepe recepte. Ovaj je onako gurmanski, a u isto vreme i jeftin za pripremu
Sastav:
4 veća paradajza zrela, ali čvrsta
60 g. pančete
60 g. praziluka
so, biber
2 kašike rendanog parmezana
50 g. sira tipa Ementaler, Trapist i slično
maslinovo ulje
20 do 30 g. Parmigiano Reggiano - parmezan ako nemate možete i da izostavite, ali je sa ovim puno bolji uskus
Za bešamel:
20 g. putera
20 g. brašna
2 dl. mleka
Priprema:
Paradajzu odsecite gornji deo, kao kapicu.
Paradajz izdubite od sedine. Najboje je da to uradite kašičicom, tako što čete zaseći kašičicom tri mesnata kraka na paradajzu, a zatim uzmite prstima sredinu i počnite da je okrećete malo levo, malo desno i na taj način će se sredina otkinuti, bez bojazni da ćete probušiti paradajz.
Prevrnite paradajz da se ocedi.
Za to vreme napravite bešamel:
Istopite puter, kada se zagreje dodajte brašno promešajte i propržite par trenutaka.
Dodajte polako mleko, mešajte da vam se ne stvore grudvice.
Bešamel treba da bude gust, jer ćete njime puniti paradajz.
Sklonite sa vatre. Nemojte ga sada soliti, kasnije ćete regulisati soli, ako bude potrebno, jer je pančeta već dovoljno slana.
Poklopite da se ne stvori korica na površini.
Kad smo već kod pančete iseckajte je na kockice ili na štapiće.
Praziluk isecite na kolutove.
Na malo maslinovog ulja propržite prvo pančetu i kada je skoro gotova dodajte i paraziluk i propržte ga zajedno sa pančetom.
Pančetu i praziluk stavite u bešamel i dobro promešajte.
Kada se bešamel skroz prohladio, dodajte ribani parmezan i sir sečen na kockice.
Sve promešajte, dodajte ako je potrebno soli, pobiberite i ovom smesom punite paradajz.
Pleh u kome ćete peći paradajz obložite papirom za pečenje, koji ste malo nauljili sa maslinovim uljem.
Punite paradajz do vrha i stavite mu kapicu.
Poslažite u pleh i prelijte sa malo maslinovog ulja.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 do 35 minuta.
Služite toplo, mi smo ga jeli kao glavno jelo, a možete ga poslužiti uz meso
Нема коментара:
Постави коментар