четвртак, 12. август 2021.

Verenička pogača

Recept za ovu pogaču sam videla u jednom italijanskom časopisu. Ovo je pogača iz Pulje zove se Calzone con le spunzale. Spunzale je vrsta mladog crnog luka koji se sadi u leto, mlad i sladak. Ova pogača se priprema za vereničku proslavu, kada mladić i devojka obelodanjuju svoju vezu. Tokom godina verzija pripremanja ove pogače je nastalo mnogo. Ja sam je ovom prilikom napravila sa crvenim crnim lukom capulicom, jer mladog crog luka sa lepim zelenim delom nisam našla




Za testo:


500 g. brašna

4 g. suvog kvasca ili 8 g. svežeg

300 ml. vode

1 kašičica šećera

5 g. soli


Za punjenje:


800 g. crvenog crvnog luka tvz. kapulica, ili mladog luka. Možete koristiti samo jednu vrstu luka, dve ili kombinovati obe. Ako koristite mladi lu, koristite ceo mladi crni luk i zeleni i beli deo.

60 g. crnih maslina

70 g. usoljenih inćuna (ja nisam imala usoljene inćune pa sam koristila 12 komada  inćuna iz ulja)

origano

20-ak polutki Paradajz confit ili 10 svežih paradajz trešnjica

biber

so vam ne treba, jer su inćuni dovoljno slani


Priprema:


Prosejati brašno.

Zasebno u činijici razmutiti kvasac, kašičicu šećera, malo mlake vode i 2 do 2 kašike brašna.

Sve promešati, poklopiti tanjirićem i ostaviti na toplom da nadođe.

Za to vreme promešati so i brašno.

Kada je kvasac nadošao sipati ga u brašno i usuti ostalu vodu.

Umesiti testo i kada je lepo umešeno, zaseći po površini u obliku krsta, da bi lakše narastalo, staviti u činiju, prekriti providnom folijom činiju i ostaviti na toplom da naraste. 

Za to vreme pripremiti punjenje.

Što finije isecite luk na listiće, krugove.

Na par kašika maslinovog ulja prodinstajte luk na tihoj vatriri dok ne svene i bude staklast, ne sme da vam požuti.

Ako koristite mladi crni luk, koristite obavezno ceo luk i zeleni i belii deo.

Ako koristite sveži paradajz, presecite ga na pola, i pri kraju upržavanja ga dodajte luku zajedno sa kašičicom origana i biberom. Ako koristite konfit paradajz nemojte ga sad stavljati, jer će vam bi se skroz raspao, već ćete ga dodati kasnije prilikom slaganja pogače.

Prodinstajte još nekih 5 minuta.

Ostavite smesu da se ohladi. 

Ako koristite confit paradajz ocedite ga od ulja, dok vam testo narasta.

Da se vratimo testu.

Kada je testo naraslo, radnu površinu nauljite izručite testo, odozgo ga nauljite i malo promesite.

Napravite od testa veknu koju ćete podeliti na dva jednaka dela.

Od svake vekne napravite loptu.

Moj pleh je bio veličine 30 cm.

Uzmite jednu loptu i pritiskajte je dlanovima i prstima, dok ne dožete do veličine testa malo veće od dna pleha od prilike 32 cm, to će vam biti potrebno jer ćete ivice kasnije saviijati.

Videćete da je testo vrlo lako za rad i neće vam uopšte biti potrena oklagija tza razvlačenje.

Okrugli pleh prekrijte papirom za pečenje i prebacite testo na dno, možete testo uviti oko oklagije i tako ga razvijajući prebacite u pleh.

Testo lepo rasporedite po sredini, osigurajte se da ima i malo bočnih strana i u sredinu stavite smesu sa dinstanim lukom.

Ako koristite usoljene inćune, otresite ih od soli, otkinite glave i uklonite središnju kost. Iscepkajte ih na parčiće.

Ako koristite inćune iz ulja, izvadite ih iz ulja, iscepkajte rukama na parčiće

Dinstani luk lepo poravnajte, a odozgo stavite masline, inćune i confit paradajz, ako ste se za njena odlučili.

Ja inćune nisam cedila već sam ih izvlačila iz ulja.

Na isti način razvijte i drugi deo testa i prebacite preko pogače.

Prstima podižite i savijajte krajeve testa ka unutra, da dobijete kao venac.

Premažite testo blago maslinovim ulje i na par mesta čačkalicom izbušite gornje testo, da bi molgo da diše i da izlazi para prilikoj pečenja.

Zagrejte rernu i pecite pogaču na 180 do 200 stepeni nekih 30 minuta.



Izvadite pečenu pitu i ostavite je da malo odmori jedno 10-ak minuta pre nego što počnete da je sečete.



Нема коментара:

Постави коментар