Evo one druge ljutenice pravljene ove godine sa paradajzom i pečenim papriikama
Sastav:
4 kg. paprika
3 kg. paradajza
ljute papričice po ukusu
80 g. soli
110 g. šećera
200 ml. ulja
100 ml. sirćeta
5 čena belog luka zavisi od veličine
Priprema:
Papike ispeći, ostaviti u kesu da se popare i potom oljuštiti i očistiti od semenki.
Ostaviti ih na cediljku da se ocede preko noći.
Sutradan iz usitniti ih u multipraktiku, onako da ima kockica ili ih samleti na mašini za meso.
Staviti u jednu šerpu vodu da proključa, a drugu šerpu napuniti sa hladnom vodom.
Svaki paradajz na dnu zaseći krstić i ubaciti uz vrelu vodu.
Neka se blanšira par minuta, kada vidite da su se pukotine proširile, vadite paradajz i stavite ga u hladnu vodu.
Vadite ga iz hladne vode posle par trenutaka i oljuštite mu kožicu i središnji zeleni deo.
Paradajz iseći na kockice, staviti u šerpu, dodati, so, sirće i ulje i kuvati 1 sat poklopljeno na srednjoj vatri.
Zatim dodati usitnjene pečene paprike.
Kuvati otklopljeno narednih 20 minuta.
Dodati sitno seckan beli luk i sitno seckane ljute papričice i kuvati još 10 minuta.
Uključiti rernu na 100 stepeni i staviti unutra tegle i poklopce. Neka budu na toj temperaturi 10 minuta.
Vaditi jednu po jednu vrelu teglu i poklopac, puniti tegle, paziti da nemate praznog prostora, sve lepo poravnati, čvrsto zatvoriti poklopac.
Prevrnuti naopačke teglu i staviti je u šerpu, poklopiti šerpu i tako dok ne napunite sve šerpe.
Ostaviti do sutradan da se sve potuno ohladi, zatim prevrnuti tegle da normalno stoje i sačekati da se povuče vakum, čućete pucketanje poklopca.
Odložiti tegle sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар