среда, 22. септембар 2021.

Ljutenica sa pečenim paprikama

Evo one druge ljutenice pravljene ove godine sa paradajzom i pečenim papriikama



Sastav:


4 kg. paprika

3 kg. paradajza

ljute papričice po ukusu

80 g. soli

110 g. šećera

200 ml. ulja

100 ml. sirćeta

5 čena belog luka zavisi od veličine


Priprema:


Papike ispeći, ostaviti u kesu da se popare i potom oljuštiti i očistiti od semenki.

Ostaviti ih na cediljku da se ocede preko noći.

Sutradan iz usitniti ih u multipraktiku, onako da ima kockica ili ih samleti na mašini za meso.

Staviti u jednu šerpu vodu da proključa, a drugu šerpu napuniti sa hladnom vodom.

Svaki paradajz na dnu zaseći krstić i ubaciti uz vrelu vodu.

Neka se blanšira par minuta, kada vidite da su se pukotine proširile, vadite paradajz i stavite ga u hladnu vodu.

Vadite ga iz hladne vode posle par trenutaka i oljuštite mu kožicu i središnji zeleni deo.

Paradajz  iseći na kockice, staviti u šerpu, dodati, so, sirće i ulje i kuvati 1 sat poklopljeno na srednjoj vatri.

Zatim dodati usitnjene pečene paprike.

Kuvati otklopljeno narednih 20 minuta.

Dodati sitno seckan beli luk i sitno seckane ljute papričice  i kuvati još 10 minuta.

Uključiti rernu na 100 stepeni i staviti unutra tegle i poklopce. Neka budu na toj temperaturi 10 minuta.

Vaditi jednu po jednu vrelu teglu i poklopac, puniti tegle, paziti da nemate praznog prostora, sve lepo poravnati, čvrsto zatvoriti poklopac.

Prevrnuti naopačke teglu i staviti je u šerpu, poklopiti šerpu i tako dok ne napunite sve šerpe.

Ostaviti do sutradan da se sve potuno ohladi, zatim prevrnuti tegle da normalno stoje i sačekati da se povuče vakum, čućete pucketanje poklopca.

Odložiti tegle sa ostalom zimnicom.




Нема коментара:

Постави коментар