субота, 25. септембар 2021.

Nadeven hleb

Neću vam ništa reći, samo pravite je, preukusna je




Za testo:


500 g. brašna

16 g. kvasca svežeg 

2 kašičice šečera

200 ml. mleka

100 ml. vode 

30 ml. maslinovog ulja

2 kašičice brašna


Za punjene:


150 g. šunke praške, dimljene, salama

150 g. sira belog ili kačkavalja

100 g. maslina crnih ili zelenih

po želji suvog paradajza ili konfit paradajza


Za premazivanje:


maslinovo ulje

seme susama, laneno seme ako volite


Priprema:


Prosejte brašno.

Kvasac izvadite iz frižidera da bi dostigao sobnu temperaturu.

Mleko zagrejte da bude mlako kao i vodu.

U činiju stavite kvasac, šećer, vodu, sve dobro promešajte i dodajte par kašika brašna. Mešajte da se svo brašno rastvori.

Poklopite činiju, uvijte je u krpe i ostavite da nadođe kvasac.

Kada je kvasac nadošao u brašno dodajte so, promešajte dobro i napravite udubljenje u koje stavite nadošao kvasac, mleko i maslinovo ulje.

Mesite testo narednih 15-ak minuta. Ja to radim mikserom, mnogo mi je kakše.

Kada se testo umesilo stavite da na radnu površinu sa malo brašna, obikujte kuglu, zasecite gornju površinu nožem u obliku krsta i vratite u činiju.

Prekrijte providnom folijom, uvijte da bude ušuškano i ostavite da narasta dok ne udvostruči veličinu.

Kada je testo lepo naraslo, premesite ga blago na radnoj površini i oklagijom rastanjite u kvadrat. 

Testo ne treba da bude mnogo tanko a ni debelo.

Po površini poređajte kriške šunke ili suhomesnatog koga ste odabrali, mogu i salame, preko toga kriške kačkavalja i preko masline sečene na kolutove.

Testo uvijte u štrudlu. 

Možete je peći tako kao štrudlu,  u tom slučaju pritisnite testo na krajevima štrudle da ništa ne izlazi, a možete je kao što sam ja uradila uviti u krug.

Prebacite testo u okrugao pleh za kuglof prečnika 24 -26 cm.

Spojite krajeve testa..

Celo testo premažite sa još maslinovog ulja i ostavite ga da narasta 1 sat.

Peći u pretnodno zagrejanoj pečnici na 175 stepeni dok lepo ne porumeni nekih 40-ak minuta.

Нема коментара:

Постави коментар