Danas su mi se jele ćufte u paradajz sosu, ali sam rešila da malo promenim i da pokušam da napravim salamu od mesa umesto ćufti. Dobila sam vrlo sočnu salamu, divan sos od paradajza i sve u svemu smazali smo sve i olizali tanjire
Za salamu:
600 g. mlevenog mesa mešanog
100 g. mortadele
2 pune supene kašike rendanog Pecorino Romano ili Grana Padano parmezan
četiri i po kašike prezle
1 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice muškatnog oraščića
so
biber
2 jaja
Ostalo:
brašno
7 supenih kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
Za sos:
1 litar gustog soka od paradajza - paradajz passata
1 štapić cimeta
grančica ruzmarina ili suvi ruzmarin
biber u zrnu
Pripema:
Mortadelu usitnite u multipraktiku ili je sitno iseckajte.
Pomešajte je sa mesom i svim ostalim sastojcima za salamu.
Mesite jedno 5 minuta rukama i ostavite poklopljeno u frižideru 1 sat.
Posle proteka jednog sata od mesa formirajte salamu dužine šerpe u kojoj ćete pržiti i uvaljajte je u brašno sa svih strana.
Zagrejte maslinovo ulje. Možda će vam se učiniti mnogo ulja, ali je ono potrebno da bi lepo ispržili salamu sa svih strana, a da se ona ne rascveta, što može da se desi ako ima malo ulja.
Na maslinovog ulju propžite sa svih strana mesnu salamu, ako vam se i desi da negde bude neka pukotina u mesu, ništa se ne sekirajte, prelijte je sa malo vrelog ulja da se zakrpi.
Nemojte je okretati često, već kada se isprži na jednoj strani i lepo porumeni onda je okrenite i isto uradite sa drugom stranom.
Uklonite višak ulja, ako vidite da ga imate dosta, jer i meso ispušta svoju mast.
Zatim dodajte 2 čena belog luka i ruzmarin i propržite još 2 minuta na blagoj vatri.
Zalijte salamu sa vinom i pustite da vino ispari na jačoj vatri.
Sipajte gusti sok od paradajza, dodajte štapić štapić cimeta, biber u zrnu, poklopite i na tihoj vatri kuvajte narednih sat vremena.
Ako vam ostane sosa od paradajza možete skuvati paštu i imaćete zasebno jelo.
Нема коментара:
Постави коментар