петак, 17. септембар 2021.

Salama od mesa u sosu od paradajza

Danas su mi se jele ćufte u paradajz sosu, ali sam rešila da malo promenim i da pokušam da napravim salamu od mesa umesto ćufti. Dobila sam vrlo sočnu salamu, divan sos od paradajza i sve u svemu smazali smo sve i olizali tanjire




Za salamu:


600 g. mlevenog mesa mešanog

100 g. mortadele

2 pune supene kašike  rendanog Pecorino Romano ili Grana Padano parmezan

četiri i po kašike prezle

1 kašičica belog luka u prahu

1/2 kašičice muškatnog oraščića

so

biber

2 jaja


Ostalo:


brašno

7 supenih kašika maslinovog ulja

2 čena belog luka


Za sos:


1 litar gustog soka od paradajza - paradajz passata 

1 štapić cimeta

grančica ruzmarina ili suvi ruzmarin

biber u zrnu


Pripema:


Mortadelu usitnite u multipraktiku ili je sitno iseckajte.

Pomešajte je sa mesom i svim ostalim sastojcima za salamu. 

Mesite jedno 5 minuta rukama i ostavite poklopljeno u frižideru 1 sat.

Posle proteka jednog sata od mesa formirajte salamu dužine šerpe u kojoj ćete pržiti i uvaljajte je u brašno sa svih strana.

Zagrejte maslinovo ulje. Možda će vam se učiniti mnogo ulja, ali je ono potrebno da bi lepo ispržili salamu sa svih strana, a da se ona ne rascveta, što može da se desi ako ima malo ulja.

Na maslinovog ulju propžite sa svih strana mesnu salamu, ako vam se i desi da negde bude neka pukotina u mesu, ništa se ne sekirajte, prelijte je sa malo vrelog ulja da se zakrpi.

Nemojte je okretati često, već kada se isprži na jednoj strani i lepo porumeni onda je okrenite i isto uradite sa drugom stranom. 

Uklonite višak ulja, ako vidite da ga imate dosta, jer i meso ispušta svoju mast.

Zatim dodajte 2 čena belog luka i ruzmarin i propržite još 2 minuta na blagoj vatri. 

Zalijte salamu sa vinom i pustite da vino ispari na jačoj vatri.

Sipajte gusti sok od paradajza, dodajte štapić štapić cimeta,  biber u zrnu, poklopite i na tihoj vatri kuvajte narednih sat vremena.

Ako vam ostane sosa od paradajza možete skuvati paštu i imaćete zasebno jelo.


Нема коментара:

Постави коментар