Jako volim ovu pitu, mekana je i sočna, još jedna u nizu recepata moje drage komšinice Branke, koja mi je puno pomogla u mojim prvim koracima u kuvanju nekih davnih 80-ih godina
Sastav:
12 kora za pitu, to bi trebalo da bude pakovanje od 500 g.
500 g. sira
300 g. spanaća
100 g. kajmaka, ako nemate onda kisela pavlaka
5 jaja
so
Za prskanje kora:
50 ml. kisele vode
50 ml. ulja
Priprema:
Svež spanać posoliti, zatim ga dobro ocediti i iseckati.
Ako koristite zamrznuti spanać odledite ga, dobro ga ocedite i iseckajte.
Izmrvite sir, dodajte mu kajmak, žumanca i malo soli.
Umutite sneg od 5 belanca i lagano prevrćući masu od gore ka dole varjačom sve sjedinite. Pazite da se belanca ne razmontiraju.
Probajte masu da li je dovoljno slana, sve zavisi od sira koji koristite.
U jednu čašu stavite kiselu vodu, u drugu ulje. Ne vredi vam da ih stavljate u istu čašu, jer ćeste prilikom premazivanja kora utrošiti samo ulje, a ne i kiselu vodu.
Svaka pita će imati tri kore i svaku koru prvo premažite sa malo ulja, a zatim je i poprskajte kiselom vodom.
Slažite tako tri kore i onda preko cele kore zamažite četvrtinu fila. Ostavite slobodno bez fila 2 cm. od ivica sa leve i desne strane.
Savijte slobodni deo bočnih ivica sa strane, ka unutra, a zatim uvijte pitu.
Na ovaj način nema bojazni da će vam fil iscureti sa strane.
Posložite sve uvijene pite u pleh za pečenje.
Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i čim rerna dostigne tu tempraturu, stavite pitu i odmah spustite temperaturu na 180 stepeni i pecite na toj temperaturi narednih 20 minuta.
Posle 15 minuta pečenja na 180 stepeni smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite pitu narednih 40 minuta. Na kraju ćete imati lepu rumenu pitu.
Pitu služiti toplu ili ohladjenu kako više volite.
Нема коментара:
Постави коментар