недеља, 12. септембар 2021.

Pita sa spanaćem i sirom

Jako volim ovu pitu, mekana je i sočna,  još jedna u nizu recepata moje drage komšinice Branke, koja mi je puno pomogla u mojim prvim koracima u kuvanju nekih davnih 80-ih godina



Sastav:


12 kora za pitu, to bi trebalo da bude pakovanje od 500 g. 

500 g. sira

300 g. spanaća

100 g. kajmaka, ako nemate onda kisela pavlaka

5 jaja

so

Za prskanje kora:

50 ml. kisele vode

50 ml. ulja


Priprema:


Svež spanać posoliti, zatim ga dobro ocediti i iseckati.

Ako koristite zamrznuti spanać odledite ga, dobro ga ocedite i iseckajte.

Izmrvite sir, dodajte mu kajmak, žumanca i malo soli.

Umutite sneg od 5 belanca i lagano prevrćući masu od gore ka dole varjačom sve sjedinite. Pazite da se belanca ne razmontiraju.

Probajte masu da li je dovoljno slana, sve zavisi od sira koji koristite.

U jednu čašu stavite kiselu vodu, u drugu ulje. Ne vredi vam da ih stavljate u istu čašu, jer ćeste prilikom premazivanja kora utrošiti samo ulje, a ne i kiselu vodu.

Svaka pita će imati tri kore i svaku koru prvo premažite sa malo ulja, a zatim je i poprskajte kiselom vodom. 

Slažite tako tri kore i onda preko cele kore zamažite četvrtinu fila. Ostavite slobodno bez fila 2 cm. od ivica sa leve i desne strane.

Savijte slobodni deo bočnih ivica sa strane, ka unutra, a zatim uvijte pitu.

Na ovaj način nema bojazni da će vam fil iscureti sa strane.

Posložite sve uvijene pite u pleh za pečenje.

Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i čim rerna dostigne tu tempraturu, stavite pitu i odmah spustite temperaturu na 180 stepeni i pecite na toj temperaturi narednih 20 minuta.

Posle 15 minuta pečenja na 180 stepeni smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite pitu narednih 40 minuta. Na kraju ćete imati lepu rumenu pitu.

Pitu služiti toplu ili ohladjenu kako više volite.




 

Нема коментара:

Постави коментар