уторак, 28. септембар 2021.

Vasina torta

Kako je nastala ova torta, e to je jedna od najlepših i najemotivnijih priča koje sam čula. A evo šta se desilo.  Davne 1908. godine u Paraćinu, malom gradu u Srbiji, živeo je gospodin Vasa Čokrljan, boem i nepopravljivi neženja. Na opšte iznenađenje te 1908. godine u svojoj 41. godini života odlučio se da oženi prelepu Jelenu. Beše to srećan brak i Jelena je uvek govorila da je u Vasi našla najboljeg i najnežnijeg muža na celom svetu. Posle izvesnog vremena Vasu je ozarila prelepa vest da je Jelena trudna i da će dobiti svoje prvo čedo. Međutim, stvari nisu tekle tako glatko, kako se želelo. Na prvom pregledu porodični lekar su rekli Jeleni da je beba isuviše velika za njenu tananu figuru i da može doći do ozbiljnih komplikacija, do čega je na žalost i došlo i da bi bilo dobro da je odvedu kod lekara u Beograd ili u Beč. Međutim Vasa nije žalio para i odveo je svoju Jelenu na pregled u Beč na pregled kod najboljeg bečkog ginekologa, gde su je lepo zbrinuli i ona se bez komplikacija porodila. Rodila je zdravu i lepu Ružicu, zahvaljujući kojoj je ova priča ostala do dana današnjeg. Radost i sreća bili su neizmerni, a Jelenina majka je u zahvalnost zetu koji je spasio njenu ćerku i unuku ne žaleći ni snage ni para, u čast zeta Vase pripredila posebnu tortu koja je servirana na svečanom ručku, prilikom njihovog povratka uz Beča. Nazvala je Vasina torta i od tog trenutka baš ova Vasina postala je jedna od najpopularnijih torti u Srbiji, i to ne bez razloga, jer je torta zaista izuzetna, ne samo po izuzetnoj priči o jednon požrtvovanom mužu, već i zbog svog izuzetnog ukusa.
Na fotografiji koricu sam pravila od oraha,  jer je ovaj moj čitaj muž jedinac krišom pojeo sve bademe, 😅 elem, pravila sam sa orasima, ali u original recept idu bademi. Bademi nisu bili toliko u upotrebi u to vreme, verovatno zbog cene, ali za zeta Vasu mora da ima, nemam da nema😋




Kora:


5 jaja

5 kašika šećera

1 kašika brašna

6 kašika mlevenih badema 


Nadev sa orasima:


125 ml. mleka 

2 kašike šećera 

200 g. mlevenih oraha 

4 žumanca 

4 kašike šećera 

1 narandža sok i korica 

3 štangle čokolade za kuvanje - 60 g. 

150 g. putera


Šam od belanca:


4 belanca

16 kašika šećera - 250 g.

2 dl. vode, tek toliko da pokvasi šećer


Puter i brašno za premazivanje okruglog pleha od 24 cm.


Priprema korice:


Umutiti sneg od belanaca i ostaviti na stranu. 

Umutiti 5 žumanaca sa 5 punih kašika šećera i mutiti dok žumanca ne pobele, odnosno dobiju lepu svetlo žutu boju. 

Zatim dodati kašiku brašna, mlevene bademe i sve umutiti.

Sada varjačom dodavati polako sneg od belanca prevrćući varjačom masu od gore ka dole, pazeći da se belanca ne razmontiraju.

Pleh okrugao prečnika 24 cm. namastiti puterom i posuti brašnom. Višak brašna otresti i usuti masu unutra, poravnati masu.

Peći koricu u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni nekih 25 minuta. Pred kraj proveriti čačkalicom, a videćete kada je korica prečena, da su se obodi gornje ivice blago odvojili od pleha.

Pečenu koricu izvadiiti iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi. Ova korica se kasnije ne seče, već se na nju staviljaju oba fila. 


Nadev od oraha:


Zagrejati mleko sa šećerom dok se ne istopi i dodati 200 g. mlevenih oraha. Sve promešati dok orasi skroz ne upiju mleko. 

Skloniti sa vatre i ostaviti da se masa ohladi.

Sa strane penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, dok žumanca ne postanu svetla.

U ohlađenu masu sa orasima usuti mućena žumanca i sve promešati. 

Zatim dodati i rendanu koricu i sok od jedne naranže i promešati. 

Otopiti 3 štangle čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici i dodati nadevu od oraha.

Ostaviti da se masa malo stegne, a za to vreme umutiti penasto i 150 g. putera koju dodati u nadev.


Šam od belanaca i sirup:


Šam od belanaca, moja teška muka, dok mi moja drugarica Dragica na vrlo jednostavan način nije objasnila kako ga napraviti bez greške.

Staviti u šerpu 16 kašika šećera to je od prilike 250 g. i prekriti vodom tek toliko da se šećer pokvasi, 2 dl. vode.

Kuvati sirup na srednjoj vatri i istovremeno kada voda i šećer bace prvi ključ uključiti mikser da se umute 6 belanca u sneg.

Sirup stalno kontrolisati kašikom, mešati. Videćete da će sirup kada ga zahvatate kašikom padati sa kašike u kapljicama. 

Za to vreme će sneg biti već skoro gotov.

E u trenutku kada masa padne sa kašike u niti koja se ne prekida odmah sklonite sirup sa vatre i u tankom, tankom nizu sipajte u belanca koja se mute. 

Ako ga ostavite duže na vatri sirup će početi da se zgušnjava u čvrstu masu, pa čete morati da dodate malo vode i počnete ceo proces kuvanja sirupa ispočetka.

Nemojte isključivati mikser, nastavite da sipate polako celu masu, videćete da će se belanca pretvarati iz snega u šam, da će dobiti na volumenu i nastavite tako da mutite mikserom dok se belanca skroz ne ohlade.

Kada su se belanca učvrstila i ohladila stavite šam preko fila i ukrasite. 

Ja obično kako sam nevešta za ukrašavanje sa tri prsta počnem da čupkam po površini šama i tako dobiijem lepe neravnine sa čupercima. 

Staviti je u frižider.

Tortu servirati posle par sati, kada su se svi sastojci lepo sjedinili.







Нема коментара:

Постави коментар