Ovo je vrlo jednostavan i vrlo ukusan način za pripremu artičoka. Uz par sastojaka, artičoke, beli luk i menta dobićete izuzetan prilog ili glavno jelo. Mi ga često jedemo i kao glavno jelo
Sastav:
6 artičoka
1 limun
3 čena belog luka
veza nane, ako nemate nanu može i peršun, mada je original sa nanom
so, biber
1 dl. maslinovog ulja
Priprema:
Kao prvo ja računam da je za jednu osobu dovoljno 2 artičoke, pa vi uvećavajte u odnosu koliko vas ima. Takođe ja stavim za svaku artičoku 1 manji ili 1/2 čena belog luka.
Pre nego što počnete da čistite artičoke odaberite šerpu u kojoj mogu sve da stanu jedna do druge, a nema prostora između, jer one prilikom kuvanja moraju da stoje naglavačke uspravno, da ne bi došle ležeći položaj.
U veću činiu gde mogu da stanu sve očišćene artičoke iscedite sok od pola limuna i polovinu slobodno stavite u tu vodu zajedno sa artičokama. Ovo stoga da atičoke ne bi pocrnele.
Da i vaše ruke ne bi pocrnele ocedite malo soka od limuna i dobro natrljajte ruke.
E sad možete početi sa čišćenjem artičoka. Na povi polgled izgleda komplikovano, ali ustvari je vrlo jednostavno.
Kao prvo otkinite prva dva do tri reda listova, koji su tvrdi, dok ne dođete do mekanih i svetlijih listova.
Isecite dršku na 1 cm. od dna i uklonite tvrdi deo drške koji bacite.
Zasecite artičoke na 2 cm. od vrha, da bi odbaci sve tvrde i bodljikave vrhove artičoke, ja sam zaboravila da slikam ovaj deo, ali se vidi gore na fotografiji u tanjiru da je ona isečena.
Isecite kružno stomačić od artičoke i zasecite dršku da bi odstranili koru, koja je tvrda i drvenasta.
Ako vam nisam slučajno bila jasna imate na internetu dosta videa, gde i praktično možete videti kako se čiste atičoke.
Sada razlistajte i otvorite blago atričoku i kašičicom pokupite belu kao slamicu koja je unutra i koja je ako ostane izuzetno neprijatna za jelo.
Sada dolazi veliko finale.
Isecite sitno beli luk, listove nane - mente, dodajte so i biber. Sve promešajte i punite masom atičoke.
Poslažite atičoke naglavačke u šerpu jednu do druge.
Drške odsecite na par cm. i stavite ih u šerpu sa atičokama.
Dodajte malo soli i bibera, nalijte sa 1 dl. maslinovog ulja i toliko vode da bude u ravni sa delom gde počinje drška atičoka.
Poklopiti i kuvati na umerenoj vatri narednih 30 minuta.
Moj muž jako voli i one tvrđe listove artičoka koje smo otkinuli na početku, pa smo i njih dodali.
Ako vam ostane kad pojedete artičoke tečnosti možete je iskoristiti za rižot ili za neku čorbicu od povrća.
Нема коментара:
Постави коментар