Sardine in saor poznato jelo oblasti Veneta u Italiji. Pravljeno kao sirotinjsko jelo, jer se za njegovu pripremu koristila sitna riba sardine, koje nisu bile baš mnogo na ceni i koji su i siromašniji deo stanovništva mogli sebi da priušte. Uz dodatak svog grožđa, pinjola i luka dobilo se ovo izuzetno jelo
Sastav:
500 g. sardina
malo brašna
80 ml. sirćeta od belog vina
50 g, suvog grožđa
60 ml. belog vina
600 g. crnog luka
3 supene kašike maslinovog ulja
2 lista lovora
50 g. pinjola, ako nemate pinjole stavite koristite oljuštene bademe isečene na štapiće
Priprema:
Sardine možete očistiti na dva načina.
Prvi način je da im otkinete glavu, rep, zasečete stomak, očistite drob i pokako prstima odvajate sedišnju kost, i tako dobijete otvorenu ribu kao list.
Properite pod mlazom vode, stavite u cediljku, a zatim na kuhinjski papir, da se dobro osuše.
Drugi način je da otkinete glavu, ostavite rep, očistite drob, properete, ocedite i osušite na papiru za pečenje.
Kada su se sardine dobro osušile uvaljajte ih u brašno, stavite sve u cediljku dobro protresite da se odvoji višak brašna.
Pržite ih u dubokom ulju. Znak da je ulje spremno za prženje možete probati ili stavljanjem malo brašna ili čačkalicu uspravno, Ako se oko čačkalice stvore mehuri koji cvrče temperatura je idealna.
Važna napomena je da se sardine prže svega par minuta, moraju biti pržene, naravno, ali da ostanu bele, ne smeju da požute ili da porumene.
Ja sam moje otvotila kao list i pržila bukvalno 2 do 3 minuta svaku turu.
Pržene sardine stavljajte na kuhinjski papir i sa donje i sa gornje strane, tako da se ulje dobro upije.
Pripema luka.
Suvo grožđe potopite u vodi.
Crni luk isecite na listiće, i prodinstajte na maslinovom ulju na tihoj vatri, dok ne svene na tihoj vatri uz dodatak 2 lista lovora, luk treba da ostane beo, ne sme da se zarumeni.
Stalno mešajte.
Kada je luk svenuo dodajte mu sirće, vino, dodajte suvo grožđe koje ste ocedili od vode i dodajte i pinole.
Pojačajte vatru i kuvajte dok alkohol nije skroz ispario.
Ovo jelo se slaže u činiju sa vrelim umakom od luka.
U činiju staivite na dno malo luka, zatim red ribe, preko luka, ponovo ribe i sve tako, dok ne utrošite sastojke.
Ovo jelo mora da odstoji bare 24 sata. Jede se hladno i prelepo je.
Verovatno se čudite odakle suvo grožđe, e pa ono ima funciju da ublaži blagu kiselost ovog jela i da mu izuzetan slatkasto kiselkasti ukus.
Нема коментара:
Постави коментар