Požunske kiflice jako volim, prave prhke, starinske kiflice iz Patinog kuvara, a koje moram da priznam mogu da pojedem u neograničenim količinama. Odlične uz čaj ili kafu posle ručka ili kao deo slavskih sitnih kolača
Sastav:
500 g. brašna
200 g. putera
60 g. šećera
3 žumanceta
1 jaje
100 ml. mleka
20 g. svežeg kvasca
Punjenje sa orasima:
100 g. šećera
250 g. mlevenih oraha
Suvog grožđa može i ne mora , ja nisam stavljala
Rendana korica od limuna, ovo mi je obavezno, divan ukus daje filu
Za premazivanje kiflica:
1 žumance + 2 kafene kašičice mleka
Šećer u prahu za valjanje pečenih kiflica
Priprema testa:
Puter izvaditi iz frižidera, iseckati na kockice i ostaviti da se samo malo smlači na sobnoj temperaturi.
Ostaviti i kvasac da se smlači na sobnoj temperaturi.
Brašno prosejati.
Mleko ugrejati da bude mlako.
U činiju staviti kvasac, dve kašičice od šećera koje ide u testo, razmutiti, dok se kvasac ne rastopi, a zatim dodati par kašika od brašna predviđenog za testo.
Promešati, poklopiti tanjirićem, uviti u krpe i ostaviti na toplom da naraste.
U brašnu napraviti udubljenje, dodati nadošao kvasac, šećer, puter, žumanca i jaje i od cele mase umutiti glatko testo.
Od testa napraviti kuglu, prekriti je i ostaviti da odmori dok ne napravite fil za kiflice.
Fil od oraha:
U šerpicu staviti šećer i preliti ga sa malo vode, od prilike oko 100 ml. i skuvati sirup.
Kada je sirup skuvan dodati mlevene orahe, rendanu koricu od limuna i suvog grožđa ako volite. Ja ovaj put nisam stavila suvog grožđa.
Sve promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Od testa razvucite koru i secite kvadrate veće ili manje u zavisnosti koliko želite da vam uzbuđuje velike kiflice, ja ih volim manje.
Na svaki kvadrat stavite po kašičicu punjenja.
Na kraju ih sve preklopite i uvijte u kiflice. Ja sam gore testo premazala sa malo vode, da bi mi se stane lepo preklopile.
Ređajte ih u pleh i svaku kiflice premažite žumancetom.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni oko 20 minuta.
Pečene kiflice uvaljati u prah šećer i uživati.
Napomena:
Meni su od ove količine izašla dva pleha kiflica, tako da ih ispadne baš dosta.
Нема коментара:
Постави коментар