уторак, 8. март 2022.

Složenac sa ribom

 Posno jelo koje se izuzetno brzo i lako sprema. Ukusno i izdašno




Sastav:


18 sardina, može i par skuša ili riblji fileti neke druge morske ribe

200 g. pirinča

veza peršuna

3 do 4 čena belog luka

so, biber

krompir

za zalivanje: supa od povrća, ili riblja supa od bele morske ribe ili voda

maslinovo ulje


Priprema:


Ja preferiram za ovaj složenac da koristim plavu ribu, sardine, skuše, koje daju lepo kontrast svojom jačinom neutralnom ukusu pirinča i krompira, a mogu se koristiti i fileti od bele ribe. 

Sardinama otkinite glave, isecite stomak, bacite drob properite ih pod mlazom vode i izvadite i središnju kost. 

Od bele morske ribe za supu  napravitie supu sa vezom zeleni, biberom u zrnu, glavicom crnog luka i 1 litar vode. Kuvajte je 40 minuta. a zatim je procedite.

Ako želite da je zalijete sa supom od povrća skuvajte vezu zeleni, sa 1 glavicom crnog luka i malo bibera u zrnu  isto 40-ak minuta. 

Vezu peršuna i beli luk sitno iseckajte.

Oljušite par krompira i isecite na tanke kolutove. 

Na dno pleha stavite maslinovo ulje, poređajte preko kolutove krompira.

Po krompiru pospite pola od ukupne količine pirinča.

Na pirinač stavite filete ribe da pokrije pirinač.

Na filete stavite peršun i beli luk, so, biber.

Sada ide opet istim redom, krompir, pirinač, riba, peršun, beli luk, so, biber.

Na vrhu stavite red krompira.

Zalijte sve ribljom supom ili supom od povrća, neka bude do ivice krompira.

Premažite malo gornji sloj krompira sa maslinovim uljem.

Peći na 180 stepeni sat vremena, dok tečnost skroz ne nestane tečnost


Нема коментара:

Постави коментар