Posno jelo koje se izuzetno brzo i lako sprema. Ukusno i izdašno
Sastav:
18 sardina, može i par skuša ili riblji fileti neke druge morske ribe
200 g. pirinča
veza peršuna
3 do 4 čena belog luka
so, biber
krompir
za zalivanje: supa od povrća, ili riblja supa od bele morske ribe ili voda
maslinovo ulje
Priprema:
Ja preferiram za ovaj složenac da koristim plavu ribu, sardine, skuše, koje daju lepo kontrast svojom jačinom neutralnom ukusu pirinča i krompira, a mogu se koristiti i fileti od bele ribe.
Sardinama otkinite glave, isecite stomak, bacite drob properite ih pod mlazom vode i izvadite i središnju kost.
Od bele morske ribe za supu napravitie supu sa vezom zeleni, biberom u zrnu, glavicom crnog luka i 1 litar vode. Kuvajte je 40 minuta. a zatim je procedite.
Ako želite da je zalijete sa supom od povrća skuvajte vezu zeleni, sa 1 glavicom crnog luka i malo bibera u zrnu isto 40-ak minuta.
Vezu peršuna i beli luk sitno iseckajte.
Oljušite par krompira i isecite na tanke kolutove.
Na dno pleha stavite maslinovo ulje, poređajte preko kolutove krompira.
Po krompiru pospite pola od ukupne količine pirinča.
Na pirinač stavite filete ribe da pokrije pirinač.
Na filete stavite peršun i beli luk, so, biber.
Sada ide opet istim redom, krompir, pirinač, riba, peršun, beli luk, so, biber.
Na vrhu stavite red krompira.
Zalijte sve ribljom supom ili supom od povrća, neka bude do ivice krompira.
Premažite malo gornji sloj krompira sa maslinovim uljem.
Peći na 180 stepeni sat vremena, dok tečnost skroz ne nestane tečnost
Нема коментара:
Постави коментар