Nisam inadžija po prirodi, ali sa vrućinom volim da se inatim pa to ti je. Naročito oko 5 sati ujutru, dok prika vetrić, a ja sva čila vesela, kuvam, dok me tokom dana vrućina ne pokosi kao kuvanu žabu
Sastav:
180 g. kratke pašte - testenine
maslinovo ulje
1 plavi patlidžan
10 paradajza trešnjica
masline crne odokativno
2 jaja
beli sir ili mozzarella odokativno ako imate ovčiju rikotu za rendanje idealno
origano
so, biber
Priprema:
Stavite da se kuva oko 2 litara vode, kada proključa posolite vodu i ubacite paštu.
Kada je pašta skuvana, držite se strogo minutaže naznačene na pakovanju, procedite je i ohladite pod mlazom hladne vode.
Ostavite je da se dobro ocedi.
Oceđenu paštu stavite u frižider, a za to vreme pripremite ostale sastojke.
Plavi patlidžan iseckati na kocke, ni krupne ni male, onako srednje, posolite, stavite u cediljku poklopite tanjirićem i stavite na tanjirić teži predmet da patlidžan pisti svoju vodu nekih sat vremena.
Novije sorte patlidžana nemaju gorčine, barem ne ovi koje ja koristim, ali je ispuštanje vode na ovaj način uvek potrebno kada ćete ga pržiti u ulju, jer kasnije tokom prženja upiti manje ulja. Inače patlidžan za one koji možda ne znaju upija ulje ko sunđer, i posle toga bude težak i vrlo mastan. Ovo sam naučila od jedngnog vrsnog kuvara, da ne mislite da je neka moja izmišljotina.
Posle sat vremena, istisnite ga rukama i položite na dupli kuhinjski upijajući papir i još da malo pritisnite, da višak tečnosti ostane na papiru.
U tiganj stavite malo maslinovog ulja i pržite patlidžan dok ne splasne i počne da rumeni. Morate stalno mešati.
Kada se upržio ostavite ga da se prohladi.
Za to vreme skuvajte dva jajeta i kad se ohlade isecite ih na kolutove ili na kockice.
Ako koristite mozzarellu ostavite je jedno pola sata u frižideru na cediljku, da otpusti višak vode.
Ako koristite beli sir samo ga iseckajte po želji ili ga izrendajte na krupno rende.
Paradajz trešnjicu isecite na pola.
Pomešajte sve sastojke
Dodajte malo soli, bibera, maslinovog ulja i sve promešajte.
Ostavite poklopljeno u frižider da se dobro ohladi i poslužite.
Ovu paštu možete pripremiti i prethodno veće za sutradan, sa tom razlikom, što sir i paradajz i sir, dodajte sutradan pred serviranje.
U svakom slučaju držite u frižideru poklopljeno.
Нема коментара:
Постави коментар