понедељак, 11. јул 2022.

Hladni pirinač sa tunjevinom

Hladan pririnač, izuzetno letnje jelo, osvežavajuće, sa bezbroj kombinacija, sa ribom, sa mesom, sa povrćem. Možete ga pripremiti uveče za sutradan i sutradan ne morate lupati glavu šta spremiti za ručak. Na početnoj stranici bloga pod oznakom “Hladni pirinač” imate još tri recepta za letnji pirinač 



Sastav:


250 g. pirinča

200 g. tunjevine iz konzerve u ulju, to su vam 2 konzerve od po 140 g., oceđene svaka ima 100 g. tunjevine

2 krastavca

3 fileta inćuna iz ulja ili usoljenih

1 kašika kapera usoljenih ili iz sirćeta

1 limun

2  jaja

2 kašike senfa

4 kašike maslinovog ulja

peršun, bosiljak, nana i vlašac

so, biber 

paradajz trešnjica


Priprema:


Pirinač skuvajte sa dodatkom soli i dva koluta limuna. Nemojte koristiti okrajak od limuna, već onaj sočni deo.

Jaja skuvajte.

Kada je pirinač skuvan izvadite limun i isecite ga na kockice, a pirinač ocedite, properite pod mlazom hladne vode, da bi se ohladio i ostavite ga da se potpuno ocedi od vode.

Ostataku limuna ocedite sok.

Tunjevinu ocedite od ulja ili vode. Meni je ukusnuja tunjevina koja je bila u ulju, od one u vodi, ali to je već stvar ukusa.

Ako koristite inćune iz ulja i kapere koji su bili u sirćetu dodajte i njih da se ocede, zajedno sa tunjevinom, a ako imate usoljene kapere i inćune morate ih prvo proprati od viška soli, pod mlazom hladne vode, pa i njih dodati gde je tunjevina da se ocede.

Inćune iskidajte na sitne komade.

Krastavce oljuštite i isecite na kockice.

Peršun, listove bosiljka, vlašca i nane, sve u odokativnim količinama sitno iseckajte.

Promešajte pirinač sa tunjevinom, inćunima, kaperima, krastavcima, seckanim limunom, onim koji se kuvao sa pirinčem i začinima.

Posolite i poboberite. 

U činijici stavite 2 pune kašike senfa, dodajte 4 kašike maslinovog ulja i 4 kašike soka od limuna i primešajte, da dobijete ujednačenu kremu. 

Sipajte je u pirinač i primešajte. 

Kuvana jaja isecite na kockice ili na kolutove, kako vam je draže.

Dodajte sve pirinču, primešajte i probajte. Eventualno dodajte još soli, bibera ili soka od limuna.

Pirinač stavite ili u šerpu ili u plastičnu činiju, važno je da je poklopljeno i neka stoji u fružideru dok se potpuno ne ohladi. 

Paradajz trešnjicu isecite na pola  ili na četvrtine, ako su veći i dodajte pirinču, tek pred sirviranje. 

Ja sam sipala pirinač u tanjire i svakom tanjiru dodala po dva do tri paradajza u zavisnosti i od njihove veličine.

Varijacija može biti da iseckate mladi crni luk i dodate ga kada i paradajz.  

Nama je ovo komplet obrok, bilo da se radi o ručku ili večeri. 


Нема коментара:

Постави коментар