Hladan pririnač, izuzetno letnje jelo, osvežavajuće, sa bezbroj kombinacija, sa ribom, sa mesom, sa povrćem. Možete ga pripremiti uveče za sutradan i sutradan ne morate lupati glavu šta spremiti za ručak. Na početnoj stranici bloga pod oznakom “Hladni pirinač” imate još tri recepta za letnji pirinač
Sastav:
250 g. pirinča
200 g. tunjevine iz konzerve u ulju, to su vam 2 konzerve od po 140 g., oceđene svaka ima 100 g. tunjevine
2 krastavca
3 fileta inćuna iz ulja ili usoljenih
1 kašika kapera usoljenih ili iz sirćeta
1 limun
2 jaja
2 kašike senfa
4 kašike maslinovog ulja
peršun, bosiljak, nana i vlašac
so, biber
paradajz trešnjica
Priprema:
Pirinač skuvajte sa dodatkom soli i dva koluta limuna. Nemojte koristiti okrajak od limuna, već onaj sočni deo.
Jaja skuvajte.
Kada je pirinač skuvan izvadite limun i isecite ga na kockice, a pirinač ocedite, properite pod mlazom hladne vode, da bi se ohladio i ostavite ga da se potpuno ocedi od vode.
Ostataku limuna ocedite sok.
Tunjevinu ocedite od ulja ili vode. Meni je ukusnuja tunjevina koja je bila u ulju, od one u vodi, ali to je već stvar ukusa.
Ako koristite inćune iz ulja i kapere koji su bili u sirćetu dodajte i njih da se ocede, zajedno sa tunjevinom, a ako imate usoljene kapere i inćune morate ih prvo proprati od viška soli, pod mlazom hladne vode, pa i njih dodati gde je tunjevina da se ocede.
Inćune iskidajte na sitne komade.
Krastavce oljuštite i isecite na kockice.
Peršun, listove bosiljka, vlašca i nane, sve u odokativnim količinama sitno iseckajte.
Promešajte pirinač sa tunjevinom, inćunima, kaperima, krastavcima, seckanim limunom, onim koji se kuvao sa pirinčem i začinima.
Posolite i poboberite.
U činijici stavite 2 pune kašike senfa, dodajte 4 kašike maslinovog ulja i 4 kašike soka od limuna i primešajte, da dobijete ujednačenu kremu.
Sipajte je u pirinač i primešajte.
Kuvana jaja isecite na kockice ili na kolutove, kako vam je draže.
Dodajte sve pirinču, primešajte i probajte. Eventualno dodajte još soli, bibera ili soka od limuna.
Pirinač stavite ili u šerpu ili u plastičnu činiju, važno je da je poklopljeno i neka stoji u fružideru dok se potpuno ne ohladi.
Paradajz trešnjicu isecite na pola ili na četvrtine, ako su veći i dodajte pirinču, tek pred sirviranje.
Ja sam sipala pirinač u tanjire i svakom tanjiru dodala po dva do tri paradajza u zavisnosti i od njihove veličine.
Varijacija može biti da iseckate mladi crni luk i dodate ga kada i paradajz.
Nama je ovo komplet obrok, bilo da se radi o ručku ili večeri.
Нема коментара:
Постави коментар