субота, 30. јул 2022.

Hleb lešnicima, čokoladom u urmama

Ovo je jedan vrlo jednostavan, a ipak vrlo zanimljiv hleb, uzet sa sajta Kenwood. Ja sam ga napravila u originalnom sastavu, a ispod ću vam dati i mere za jedan lep hleb za dijabetičare, koji može biti odličan doručak ili užina



Sastav:


500 g. brašna

350 ml. vode

5 g. suvog kvasca

2 kafene kašičice šećera

8 g. soli

80 g. čokoladnih suzica

100 g. urmi

150 g. pečenih lešnika



Priprema:


Urme očistite od koštica i isecite na kockice, ne mnogo sitno.

Lešnike usitnite na sitnije komade. 

Vodu blago zagrejte da bude mlaka. 

U činiji stavite kvasac, dodajte šećer, malo vode i promešajte dok se kvasac ne rastopi. 

Dodajte dve kašike brašna, promešajte, da se masa izjednači, poklopite tanjirićem i uvijte u krpe da bude  na toplom i da nakvasa. 

Ostatak brašna prosejte, dodajte soli i sve promešajte.

Dodajte uskisao kvasac i ostatak vode. 

Mesite ili mikserom ili rukama narednih 15 minuta.

Zatim dodajte lešnik, urme i čokoladne suzice. 

Umesite još par minuta.

Napravite loptu od testa, zasecite na površini u obliku krsta, vratite u činiju, prekrijte providnom folijom, uvijte u krpe da udovistruči volumen.

Kada je testo lepo naraslo premestite ga na pobrašnenoj površinu, napravite rukama oblik kvadrata i presavijtte ga kako vidite na fotografijama, presavijanje kao za lisnati testo,








Napravite loptu od testa, prekrijte krpom i ostavite pola sata da nadođe.

Postupak ponovite još dva puta.

Npravite formu hleba kakvu želite okriglu, duguljastu, stavite na papir za pečenje, prekrijte krpom i sačekajte da ponovo lepo naraste. 

U rernu stavite pleh i zagrejte sve na 250 stepeni. 

Kada je rerna dostigla 250 stepeni, stavite hleb sa sve papirom za pečenje u pleh. 

Pecite na 250 stepeni 20 minuta. 

Zatim smanjite temperaturu na 220 stepeni i pecite narednih 10 minuta. 

Posle 10 minuta pečenja ba 220 stepeni ako je hleb lepo porumeneo prekrijte ga alu folijom.

Na kraju smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite narednih 25  do 30 minuta.

Pečen kolač seći tek kada se potpuno ohladi.


Verzija za dijabetičare:


Brašno “00” zameniti integralnim brašnom, u celosti ili pola

Urme zameniti orasima

Čokoladne suzice zameniti čokoladom sa 85% posti kakaa ili više

Kašičica cimeta


Priprema je ista kao što je to gore navedeno



Нема коментара:

Постави коментар