Za razliku od pesta Genovese koji se pravi samo od listova bosiljka, ovaj fini pesto je kombinacija peršuna i bosiljka. Izuzetno ukusan i cela kuća miriše dok ga pravite. Od ove količine dobila jednu malu teglicu, koju držim u frižideru.
Sastojci:
50 g. bosiljka
25 g. peršuna
25 g. pinjola, ako nemate pinjole koristite oljušteni badem
30 do 40 g. Pecorino Romano ili Parmigiano Regiano
prohvat soli, jer sir je već dovoljno slan
1 čen belog luka
maslinovo ulje
Priprema:
Listove bosiljka i peršuna operite i rasporedite na kuhinjske krpe da de dobro osuše od vode, ne sme biti mokro.
U činiju stavite prvo maslinovo ulje i onda i ostale sastojke.
Sir ne morate rendati, možete ga dodati u kockicama.
Na vrhu opet sipajte malo maslinovog ulja. Ja nisam merila, pa ne mogi tačno da vam kažem koliko ide maslinovog ulja.
E sad ili počnite da ga usitnjavane u avanu okrećući tučak levo i desni i tako ga gnječite, ili brži način je da da usitnite mini pimerom. Ako vidite da je mnogo gusto i da vam usitnjavanje teško ide dodajte još maslinovog ulja.
Na kraju pesto treba da bude gust, ali ne i suv.
Probajte na kraju, možda treba malo dosoliti ili dodati još malo belog luka, nije ni svaki beli luk isti.
Stavite ga u teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u fružideru.
Možete ga koristiti tako što ćete iseći paradajz na kolutove i na svaki paradajz staviti kašičicu pesta, začinitdi paštu, čorbu, rižoto.
Нема коментара:
Постави коментар