понедељак, 18. јул 2022.

Pesto sa bosiljkom i peršunom

Za razliku od pesta Genovese koji se pravi samo od listova bosiljka, ovaj fini pesto je kombinacija peršuna i bosiljka. Izuzetno ukusan i cela kuća miriše dok ga pravite.  Od ove količine dobila jednu malu teglicu, koju držim u frižideru. 




Sastojci:


50 g. bosiljka

25 g. peršuna

25 g. pinjola, ako nemate pinjole koristite oljušteni badem

30 do 40 g. Pecorino Romano ili Parmigiano Regiano

prohvat soli, jer sir je već dovoljno slan

1 čen belog luka

maslinovo ulje


Priprema:


Listove bosiljka i peršuna operite i rasporedite na kuhinjske krpe da de dobro osuše od vode, ne sme biti mokro.

U činiju stavite prvo maslinovo ulje i onda i ostale sastojke. 

Sir ne morate rendati, možete ga dodati u kockicama.

Na vrhu opet sipajte malo maslinovog ulja. Ja nisam merila, pa ne mogi tačno da vam kažem koliko ide maslinovog ulja.

E sad ili počnite da ga usitnjavane u avanu okrećući tučak levo i desni i tako ga gnječite, ili brži način je da da usitnite mini pimerom. Ako vidite da je mnogo gusto i da vam usitnjavanje teško ide dodajte još maslinovog ulja.

Na kraju pesto treba da bude gust, ali ne i suv. 

Probajte na kraju, možda treba malo dosoliti ili dodati još malo belog luka, nije ni svaki beli luk isti. 

Stavite ga u teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u fružideru. 

Možete ga koristiti tako što ćete iseći paradajz na kolutove i na svaki paradajz staviti kašičicu pesta, začinitdi paštu, čorbu, rižoto.




Нема коментара:

Постави коментар