Ovaj kolač sam prvi put jela kod moje drugarice pre barabar skoro 20 godina i do danas mi je ostao kao nešto izuzetno lepo, ali nikako da ga napravim ponovo. Zašto ga nisam pravila nemam pojma, ali evo nakanih se. Baš je onakav kakvog ga se sećam mekan kao duša i sočan
Sastav:
3 jaja
2 čaše od jogurta šećera, ja sam stavila samo 1 čašu šećera i bilo nam je sasvim dovoljno slatko
1 čaša jogurta
1/2 praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 čaše od jogurta brašna
1/2 čaše od jogurta ulja
Malo rendane korice od limuna
3 do 4 jabuke zavisi od veličine
cimet
Priprema:
Jabuke oljuštiti, izrendati na krupno rende, dodati malo cimeta i prodinstati na vatri dok sok koje su pustile ne ispari.
Prohladiti.
Pomešati brašno sa praškom za pecivo.
Umutiti penasto jaja da udvostruče volumen, dodati šećer i vanilin šećer dok masa ne pobeli.
Zatim dodati jogurt, ulje i brašno.
Mutiti dok se svo brašno lepo ne apsorbuje.
Pleh premazati puterom i posuti brašnom.
Otresti višak brašna.
Sipati 1/2 mase od testa, pravnati.
Zapeći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni, dok se malo ne zapece, videćete počeće da blago rumeni.
Izvaditi iz rerne i odozgo ravnomerno staviti jabuke, poravnati i preko jabuka staviti drugi deo testa.
Vratiti ponovo u rernu i peći dok se kolač ne ispeče i dobije rumenu boju.
Nisam vam navela veličinu pleha, ja sam kolač pekla u malom plehu 25x18 cm i to je bila greška, mora se peći u većem plehu, barem duplo većem.
Нема коментара:
Постави коментар