субота, 12. април 2025.

Zapečena pašta s belim raguom

Ovo je predlog za jedan divan praznični ručak. Ako napravite ragu dan pre toga, sve će vam sledeći dan ići brzo i kao od šale. Link za ragu ću vam staviti u opisu samog recepta




Sastav: 


Link kako napravit beli ragu: Beli ragu

500 kg. pašte, ja sam koristila kružiće - anellini, možete koristiti i penne ili neki drugi tip kratke pašte koju volite 

500 g. bešamela i to od:

50 g. putera

40 g. brašna

1/2 litre mleka

muškatni oraščić 


Zatim:


150 g. praške šunke seckane na kockice

200 g. sira Provola ili nekog koji se lepo topi iseckanog  a kockice

100 g. Parmigiano Reggiano 


Priprema:


Napravite prvo bešamel. 

Istopite 50 g. putera. 

Dodajte 40 g. brašna, po pravilu je 50 g. brašna, ali za ovaj put mi treba malo ređi bešamel, pa sam smanjila količinu brašna. 

Propržite brašno, pa polako iz više navrata dolivajte mleko, mešajte stalno da nemate grudvica. 

Kada ste sipali i poslednju turu mleka, dodajte muškatni oraščić i kuvajte dok ne bude štednje gusto. 

Sklonite sa vatre. 

Skuvajte paštu u slanoj vodi po uputstvu na pakovanju. 

Ocedite je. 

Stavite testeninu u ragu, dobro promešajte. 

Odvojite jednu kutlaču bešamela.

Dodajte u ragu sa paštom ostatak bešmela, prašku šunku i sir i sve promešajte. 

Pleh u kome ćete peći namastite puterom i pospite sa malo prezle. 

Uspite paštu i poravnajte. 

Pomešajte bešmel sa Parmigiano Reggiano prelijte paštu, poravnajte.

Odozgo pospite sa prezlom, samo malo, ali ravnomerno i zapecite u prethodno ugrejan on pećnici na 180 stepeni 25 do 30 minuta.






Нема коментара:

Постави коментар