среда, 30. април 2025.

Tortano Napoletano

Tortano je isto kao i Casatiello klasična slana torta za Božić ili Uskrs koja se priprema u Napulju, s’tom razlikom što ovde u punjenje idu i kuvana jaja. Kao i sve što dolazi sa te strane Italije, vrlo bogato filom, ukusno, prava praznična pogača 




Sastojci:


500 g. brašna 

300 ml. vode 

15 g. svežeg kvasca

1 kašičica šećera

60 g. masti

soli 12 g. 


Punjenje:


200 g. salame

2 kuvana jaja

200 g. čvaraka

150 g. sira Provolone, ili Scamorza ako nemate može i trapist kao zamena

50 g. Parmigiano Reggiano rendani.

biber

mast za pleh


Priprema:


Prosejte brašno.

Kavasac izvadite iz frižidera, neka se temperira na sobnoj temperaturi.

Zagrejte vodu da bude mlaka.

U činijicu stavite kvasac, šećer i vodu.

Razmutite da se kvasac i šećer istope.

U brašno uspite so, promešajte i napravite udubljenje. 

Sipajte razmućeni kvasac u vodi, biber, mast  i mutite mikserom sa nastavkom za testo na najslabijoj brzini.

Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, premesite, oblikujte loptu i vratite u vanglu da udvostruči volumen.

Oblikujte loptu, stavite u vanglu, prekrijete prvi prozirnom folijom, a zatim i krpama i ostavite da raste dok ne udvostruči volumen. 

Kada je testo pri kraju narastanja isecite na kockice čvarke, salamu i sir i sve promešajte.

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenoj radnu površinu, premesite ga i razvijete oklagijom u pravouganonik veličine 50 x 30 cm. 

Rasporedite seckanu salamu, sir i čvarke po celoj površini testa. 

Na kraju isecite i jaja i njih stavite odozgo. 

Odozgo pospite Parmigiano Reggiano.




Uvijte sve u rolat. 

Uzmite pleh prečnika 26 cm sa okruglim obručom sa strane i premažite ga sa mašću.

Stavite pažljivo testo unuttra i spijite krajeve da jedan kraj uđe u drugi. 

Prekrijte testo i ostavite ga da da narasta, nekih sat do sat i po, dok lepo ne naraste

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni narednih 50 minuta.

Zatim pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite narednih 10 minuta.







Нема коментара:

Постави коментар