четвртак, 8. фебруар 2018.

Buter kifle

Sećate li se starih lepih vremena kada su naše majke i bake sekle isečke iz novina sa raceptima. Eto tako je i moja mama Teodora jedne srede dvanog 19. juna 1968. godine sačuvala recept gospođe Marije Grujić iz Beograda, a objavljen čini mi se u listu Politika pod rublikom "Naš jelovnik". E pa tetka Marija odlične su vam buter kifle, preživeo je ovaj papirić mnoge selidbe, od severa do juga, i ja vam ih danas sa radošću predstavljam. 



Sastojci:


1 kg brašna
1/2 l mleka
2 supene kašike šećera
1 supenu kašiku soli
2 kašike butera
40 g svežeg kvasca

Priprema:


Prosejati 1 kg brašna.

Izvaditi 40 g svežeg kvasaca da se smlači na sobnoj temperaturi.

1/2 litre mleka ugrejati da bude mlako.

40 g svežeg kvasca rastopiti sa malo mlakog mleka, dodati 2 supene kašike šećera i malo brašna. Sve promešati da se stvori polutečna masa. Pokriti tanjirićem i uviti u krpe da kvasac nadođe.

U brašno umešati 1 ravnu supenu kašiku soli i sve promešati. 

Dodati 2 supene kašike putera i protrljati dlanovima kroz brašno, dok se sav puter ne utroši.

Kada je kvasac nadošao, u brašnu napraviti udubljenje, usuti nadošao kvasac, dodati ostatak mleka i sve mesiti. Videćete da testo nije baš lako i podatno za rad, ali ništa za to, kasnije stajanjem će omeknuti. Mesite testo dok se ne stvore plikovi na testu.

Kada ste ga dobro umesili napravite loptu od testa, zasecite je nožem u obliku krsta i stavite u vanglu. 

Prekrijte vanglu prozirnom folijom, ušuškajte ćebetom i ostavite na toplom da udvostruči volumen.

Kada je testo nadošlo, premesite ga. Videćete da je testo sad mnogo mekše i lakše za rad.

Izmerite testo meni je izašlo 1632 g i podelite ga na 20 loptica meni je svaka bila teška 81-82 g.

Svaku lopticu razvucite u krug prečnika 12,5 cm i urolajte u kiflicu.

Slažite na pleh od rerne. Ostavite malo prostora između kiflica, jer će stajanem još da narastu. 

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, dok vam ne dobiju lepu rumenu boju.

Нема коментара:

Постави коментар