Pečenica i voće. Vrlo lepa kombinacija slanog i slatkog. Kao prilog bareni krompir ili krompir pire i imaćete odličan ručak.
Sastojci:
1 svinjska pečenica od 1,300 kg
maslinovo ulje
2 šargarepe
1 kisela jabuka
2 stabljike celera ili jedno parče korena celera
2 mlada crna luka, samo beli deo
1 grana ruzmarina
4 lista salvije
1 list lovora
so
senf
3 čena belog luka
Priprema:
Svinjsku pečenicu posoliti i premazati senfom. Kružnim pokretima utrljavati so i senf u meso i ostaviti da odstoji nekih 15-ak minuta.
Na malo maslinovog ulja propržiti svinjsku pečenicu.
Mali savet kada pržite pečenicu prvo propržite krajeve gornji i donji deo. Tako ćete moći lakše da je držite u rukama i da se bakćete sa raznoraznim pomagalima da bi stajale uspravno.
Zatim je položite i nastavite da je pržite sa svih strana. Kada dobije zlatno žutu boju izvadite je na stranu.
Šargarepu, celer i beli deo mladog luka isecite na kolutove.
Na ulju u kome se pržila pečenica propržite seckano povrće i 3 čena belog luka ucelo. Dodajte i list lovora, 1 granu ruzmarina i 4 lista salvije.
Kad se povrće propržilo stavite unutra pečenicu.
Nalijte sve sa 3 dl vode i krčkajte na umerenoj vatri poklopljeno 1 sat.
Pri kraju krčkanja videćete da se voda dosta redukovala.
Ogilite jabuku, isecite na komade i stavite u pečenicu.
Zapecite sve u rerni na 180 stepeni 15 minuta.
Kada je meso dobilo lepu rumenu boju, izvadite pečenicu na dasku za sečenje, pekriti je alu folijom i ostaviti sa strane da se meso stiša.
Pečenicu ne seći nikada odmah, jer će vam se meso prilikom sečenja raspadati.
Izvadite ruzmarin i lovor, a sve ostalo izmiksajte mini pimerom.
Ovako spremljenu pečenicu možete jesti i toplu i hladnu.
Нема коментара:
Постави коментар