четвртак, 8. фебруар 2018.

Stara južnosrbijanska pita od katmer kora sa mesom

Stara južnosrbijanska pita sa katmer korama se i dan danas mesi u južnim krajevima Srbije. Katmer je turska reč i znači karanfil. Kore su dobile ime po tome što se testo prilikom mešenja seče u vidu cveta karanfila, premazuje sa mašću i izrađuje kao najfinije lisnato testo.




Sastojci za kore:


1 kg brašna
3 jaja
2 supene kašike ulja
4 dl mlake vode 
1/4 kafene kašičice soli

Za premazivanje kora:


200 g masti

Nadev:


3 glavice crnog luka
800 g mlevenog telećeg ili mešanog mesa
1 jaje
1 kafena šolica ulja
so, biber

Priprema:


Za nadev očistiti crni luk i samleti ga na sitno u multipraktiku. Luk usitnjen na ovaj način je mnogo sočniji i ukusniji od klasično seckanog crnog luka. 

Na ulju propržite crni luk na tihoj vatri. Kada se luk upržio dodajte mleveno meso, so i biber i sve propržite, kao i za svaku pitu sa mesom.

Kada je meso uprženo sklonite ga sa vatre, pustite da se prohladi.

Kad se meso prohladilo dodajte mu 1 jaje.


Priprema kora:


Smlačite 4 dl vode.

Prosejati 1 kg brašna, dodati 1/4 kafene kašičice soli i sve izmešati.

U brašnu napraviti udubljenje u koje sipati 2 supene kašike ulja, 1 jaje.

Počnite da mesite i polako dodajte malo po malo mlake vode stalno meseći testo. 

Nemojte dodati odmah svu vodu. Ja sam pravila pitu od pola mere i trebalo mi je 2 dl mlake vode. Nije rečeno da je vaše brašno isto i da će vam trebati ista količina vode, još ako koristite XXL jaja i to može uticati. 

Testo treba da bude nešto tvrđe nego za ostale vrste pita. 

Mesite testo na dasci dok se na njemu ne pojave plikovi.

Izmerite testo i podelite ga na četiri jednaka dela i napravite okrugle hlepčiće.

Uzmite  jedan deo testa i njome premažite po površini 4 hlepčića.

Ostavite premazane hlepčiće da odstoje 15 do 20 minuta.

Kad su odstojali hlepčići mast se već upila u testo i razvijte svaki hlepčić u krug debeo oko 1/2 cm.  Ja sam se u ovoj fazi prešla prilikom čitanja recepta i kao što vidite na slici rastanjila sam ih baš tanko. Ništa im nije smetalo. 

Ponovo premažite testo mašću. 

Sada zasecite imitirajući zrake sunca tako da na sredini kore ostane neisečen krug testa.

Preko nesečenog kruga, prebacite prvo jedan zasečen deo i namestite ga rukom tako da potpuno prekrije krug, kao što se vidi na slici.


Premažite ga mašću, pa prebacite preko njega drugi zasečen deo testa, i njega takođe premažite mašću.

Tako isprebacujte sve zasečene delove uz premazivanje mašću.


Kada ste sa tim gotovi ponovo razvucite testo u koru malo veću nego što je površina pleha u kome će se peći. Dok ste vi prabacivali ostale delove testa prvi deo testa koji ste radili će vam već biti spreman za razvlačenje.

Prebacite uz pomoć oklagije testo na pleh tako što ćete je zgužvati rukom da stane cela po površini. 


Preko nje stavite jednu trećinu nadeva. 

Zatim napravite sledeću katmer koru i ponovite ponovo isti postupak, dok ne utrošite sve tri kore i nadev.

Četvrtom korom ćete pokriti celu pitu.

Celu pitu poprskajte sa uljem i izbodite viljuškom.


Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok le po ne porumeni.


Katmer kore se mogu koristiti i za bilo koji drugi nadev za slane pite. 




Нема коментара:

Постави коментар