уторак, 13. фебруар 2018.

Pita sa jabukama i kruškama

Ovo je jedna vrlo lepa kombinacija za pitu. Kod nas su kruške, kao voće za kolače i pite nepredno zapostavljene. Ja lično volim kolače sa kruškama, vrlo su ukusne i odlična su zamena za šećer. Ova pita je dovoljno slatka, a da šećera u njoj nema, sem malo u kori. Dobra je i za dijabetičare, koji bi da se zaslade, bez dodatnih posledica.



Sastojci za koru:


300 g brašna tipa "00"
1 belance
2 supene kaške šećera ili 1 supena kaška stevije ili truvije
50 g putera
2 supene kašike mleka

Sastojci za voćni fil:


400 g. krušaka
400 g. jabuka
1 limun rendana kora
50 g suvog grožđa, dijabetičari mogu i da ga izostave
50 g pinjola ili badema ili pečenih lešnika ili oraha
1 kafena kašićica cimeta

Za premazivanje pite u toku pečenja:


puter veličine oraha
malo mleka 
1 supena kašika šećera

Priprema:


Uzmite jednu šerpu od prilike od 2 litra, važno je da nema plastičnih delova i stavite je u pećnicu na 100 stepeni da se ugreje. Za to vreme umesite testo.

U jednoj šerpici istopite 2 supene kašike mleka sa 50 g putera. 

Prosejte 300 g brašna.

Brašnu dodajte 3 supene kašike šećera ili 1 supenu kašiku stevije i rendanu koru od jednog limuna i sve izmešajte..

Napravite udubljenje u brašnu dodajte 1 belance i mleko sa puterom.

Umesite testo. Ako vam se masa čini suviše žitka dodajte još malo brašna. Meni je ovom prilikom trebalo malo više brašna, ali to verovatno zavisi i od brašna koga imate i od veličine jaja.

Caka za toplom šerpom:


Kad ste umestili testo, napravite od njega loptu, izvadite šerpu iz rerne i njome preklopite testo. Ostavite tako da stoji 15 minuta. Na taj način dobićete lepo elastično testo za rad. 

Za to vreme oljuštite i isecite na kocke dve jabuke i dve kruške. Ja sam sekla ovako krupnije i mislim da je to mnogo krupno, kasnije sam imala malo poteškoća da urolam pitu. Znači secite malo sitnije.


Dodajte 50 g suvog grožđa i 50 g pinjola ili badema ili pečenih lešnika.

Dodajte cimeta po ukusu.

Po proteku 15 minuta sklonite šerpu, videćete kako je testo dobilo na elastičnosti.  Razvijte testo debljine par milimetara. 

Stavite voće na jedan deo testa i drugom polovinom testa preklopite pitu. 

Krajeve testa pritisnite viljuškom, da se lepo spoje.

Pitu premažite žumancetom.

Pecite je u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 45 minuta. 

Za vreme pečenja pite rastopite u malo mleka puter veličine oraha i 1 supenu kašiku šećera.

Ovom prelivom premazujte pitu u toku pečenja bar 4 puta.

Pečenu pitu ostavite da se ohladi i služiti.






Нема коментара:

Постави коментар