Divan tart hladan ili topao, miriše na cimet, rum i kafu
Sastojci za testo:
300 g brašna
150 g putera
130 g šećera ili 32 g stevije
2 jaja
Sastojci za kremu:
1/2 kg ricotte možete je zameniti neslanim sremskim sirom
150 g šećera ili 60 g stevije
3 jaja
2 do 3 supene kašike mlevene kafe
1 kafena šoljica kafe
1/2 kafene šoljica ruma
cimet
Priprema:
Prvo napravite testo.
Puter isecite na kockice i ostavite da se smlači na sobnoj temperaturi.
Prosejte 300 g bršana i promešajte sa 130 g šećera.
Napravite udubljenje u brašnu dodajte 2 jaja i 150 g putera.
Umesite sve sastojke prvo u vangli, a onda na radnoj površini dok ne dobijete glatko i podatno testo za rad.
Uvijte testo u prvidnu foliju i ostavite ga u frižideru 1 sad da se stegne.
Posle proteka 1 sata izvadite testo iz frižidera. Izmerite ga i odvojite 1/3 testa. Od tog dela ćete praviti trakice i ukrase. Tu 1/3 testa ponovo uvijte u providnu foliju i vratite u frižider dok vam ne zatreba.
Ostalih 2/3 testa premesite i rastanjite u krug. Testo treba da vam pokriva dno i ivice pleha.
Smestite testo udobno u kalup za tart prečnika 23 cm.
Priprema kreme:
Skuvajte kafu, najbolje ako imate moccu italijansku, ako pravite tursku dobro je procedite kroz gazu, i ostavite da se ohladi.
Odvojite žumanca od belanca.
Umutite sneg od 3 belanca sa mrvicom soli i ostavite na stranu.
Umutite 3 žumanca sa 150 g šećera, sve dok ne dobijete svetlu i buavu masu.
Dodajte 1/2 kg ricotte, cimet, šoljicu kuvane kafe, 2 do 3 kašike mlevene kafe i 1/2 kafene šoljice ruma.
Na kraju dodajte sneg od 3 belanca. Dodajte ga polako prevrćući masu varjačom od gore ka dole, nemojte mutiti u krug, jer inače nema svrhe mutiti belanca u sneg.
Uspite masu u kalup za tart i ravnomerno je rasporedite.
Sada premesite onu 1/3 testa koju ste odvojili za ukrašavanje.
Rastanjite testo i pravite ukrase. Ja sam ukrasila tart unakrsnim trakicama i cvetićima, vi ukrasite kako ste inspirisani.
Tart peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 40 minuta, dok vam blago ne porumeni. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
In Italiano:
Crostata con ricotta e caffe
Ingredienti:
500 g di ricotta di pecora,
150 g di zucchero,
3 uova,
2-3 cucchiai di caffe in polvere, 1
1 bicchiere di caffe liquido,
1 bicchierino di rum,
cannella in polvere.
Pastafrolla dolce:
150 g di burro
150 g di zucchero
2 uova
Preparazione di pastafrolla dolce:
Impastate in fretta quindi lasciate riposare il composto in frigorifero coperto da un canovaccio.
Dopo mezz'ora stendete la pasta in una sfoglia alta 2-3 centimetri circa. Bucherellatela con i rebbi di una forchetta e informatela a 160 C per mezz'ora.
Preparate la pastafrolla e utilizzatene i due terzi per foderare una tortiera. Tenete da parte il resto.
Per il ripieno:
Ricavate delle striscioline dalla pastafrolla mesa da parte e formare una griglia sul ripieno.
Fate poi cuocere in forno a 150 C per 15-20 minuti.
Нема коментара:
Постави коментар