среда, 7. фебруар 2018.

Tart sa ricottom i kafom

Divan tart hladan ili topao, miriše na cimet, rum i kafu



Sastojci za testo:


300 g brašna
150 g putera
130 g šećera ili 32 g stevije
2 jaja

Sastojci za kremu:


1/2 kg ricotte možete je zameniti neslanim sremskim sirom
150 g šećera ili 60 g stevije
3 jaja
2 do 3 supene kašike mlevene kafe
1 kafena šoljica kafe
1/2 kafene šoljica ruma
cimet

Priprema:


Prvo napravite testo.

Puter isecite na kockice i ostavite da se smlači na sobnoj temperaturi.

Prosejte 300 g bršana i promešajte sa 130 g šećera.

Napravite udubljenje u brašnu dodajte 2 jaja i 150 g putera. 

Umesite sve sastojke prvo u vangli, a onda na radnoj površini dok ne dobijete glatko i podatno testo za rad. 

Uvijte testo u prvidnu foliju i ostavite ga u frižideru 1 sad da se stegne.

Posle proteka 1 sata izvadite testo iz frižidera. Izmerite ga i odvojite 1/3 testa. Od tog dela ćete praviti trakice i ukrase. Tu 1/3 testa ponovo uvijte u providnu foliju i vratite u frižider dok vam ne zatreba.

Ostalih 2/3 testa premesite i rastanjite u krug. Testo treba da vam pokriva dno i ivice pleha.



Smestite testo udobno u kalup za tart prečnika 23 cm.

Priprema kreme:


Skuvajte kafu, najbolje ako imate moccu italijansku, ako pravite tursku dobro je procedite kroz gazu, i ostavite da se ohladi.

Odvojite žumanca od belanca.

Umutite sneg od 3 belanca sa mrvicom soli i ostavite na stranu.

Umutite 3 žumanca sa 150 g šećera, sve dok ne dobijete svetlu i buavu masu. 

Dodajte 1/2 kg ricotte, cimet, šoljicu kuvane kafe, 2 do 3 kašike mlevene kafe i 1/2 kafene šoljice ruma. 

Na kraju dodajte sneg od 3 belanca. Dodajte ga polako prevrćući masu varjačom od gore ka dole, nemojte mutiti u krug, jer inače nema svrhe mutiti belanca u sneg. 

Uspite masu u kalup za tart i ravnomerno je rasporedite.

Sada premesite onu 1/3 testa koju ste odvojili za ukrašavanje. 

Rastanjite testo i pravite ukrase. Ja sam ukrasila tart unakrsnim trakicama i cvetićima, vi ukrasite kako ste inspirisani.

Tart peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 40 minuta, dok vam blago ne porumeni. Proverite čačkalicom da li je pečeno.


In Italiano:


Crostata con ricotta e caffe


Ingredienti:


Pastafrolla dolce, 
500 g di ricotta di pecora, 
150 g di zucchero, 
3 uova, 
2-3 cucchiai di caffe in polvere, 1
1 bicchiere di caffe liquido, 
1 bicchierino di rum, 
cannella in polvere. 


Pastafrolla dolce:


300 g di farina
150 g di burro
150 g di zucchero
2 uova

Preparazione di pastafrolla dolce:


Tagliate a pezzettini il burro e lasciatelo ammorbidire a temperatura ambiente. Quando e abbastanza tenero da poter essere lavorato amalgamatelo con lo zucchero, unite 1 uovo intero e i tuorlo, infine la farina passata al setaccio per evitare la formazione di grumi e gli altri eventuali ingredienti. 

Impastate in fretta quindi lasciate riposare il composto in frigorifero coperto da un canovaccio.

Dopo mezz'ora stendete la pasta in una sfoglia alta 2-3 centimetri circa. Bucherellatela con i rebbi di una forchetta e informatela a 160 C per mezz'ora. 

Preparate la pastafrolla e utilizzatene i due terzi per foderare una tortiera. Tenete da parte il resto.


Per il ripieno:


Mescolate bene la ricotta con gli altri ingredienti. Versate il tutto sulla frolla e livellate. 

Ricavate delle striscioline dalla pastafrolla mesa da parte e formare una griglia sul ripieno.

Fate poi cuocere in forno a 150 C per 15-20 minuti.

Нема коментара:

Постави коментар