Kad vam vam ostane starog hleba, a ne jedu vam se ni prženice ni popara, evo i trećeg rešenja. Gibanica od hleba, praktična i ukusna i topla i hladna
Sastojci:
800 g. starog helba
1 litar mleka
300 gr. belog sira
100 g. kajmaka, (ako nemate kajmak stavite jednu celu kiselu pavlaku od 200 gr.)
4 jajeta velika ili 6 manjih
putera veličine jedne kocke kvasca
ulja za podmahivaje pleha
Priprema:
Napomenuću vam pre početka da je količina mleka proizvoljna iz razloga što ako vam je stariji hleb trebaće vam više mleka i obrnuto.
Ako vam je sir i slaniji to je dobro, jer u recept ne ide so, pa će vam to biti taman. Ako imate manje slan sir, malo posolite na kraju.
Na kraju posle potapanja treba da vam ostane i tečnosti, sa kojom ćete preliti gibanicu.
Isecite hleb na krupnu parčad.
Umutite penasto jaja, dodajte mleko i kajmak ili kiselu pavlaku.
Dodajte hleb i ostavite da se natapa. Posle 15-ak minuta prevrnite hleb da se natopi i sa druge strane. Na kraju hleb treba da vam bude natopljen, ali ne toliko da se raspada.
Dodajte izmrvljen sir i puter sečen na listiće.
Nauljite pleh u kome ćete peći gibanicu.
Uzmite parče po parče hleba i slažite na dno pleha jedno do drugog.
Sakupite na kraju ako vam je ostalo sira i putera i poslažite odozgo.
Na kraju zalijte sa ostatkom tečnosti.
Pecite u prehodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар