недеља, 15. јул 2018.

Semifreddo od amaretta

Za sve one koji nisu upoznati sa semifreddom i keksom amarettom sad ću ja vama to polako da objasnim. Semifreddo je ledena torta na bazi slatke pavlake i dodatnog ukusa po želji, može biti od voća ili od badema, kokosa, čokolade. Kako se drži u frizu na niskoj temeperaturi odlična je za ove vrele dane. Amaretti su italijanski keksi, poznati u regionu Lombardija gde se koriste za pravljenje čuvenih tortella od tikve i amaretta. Prave se od belanca, badema slatkih i gorkih i od unurašnjosti košpica od breskve i kajsije. Slatko gorkastog je ukusa, otuda i ime amaro-gorko. Ja sam na žalost u žaru posla zaboravila da ostavim koji da vidite kako izgleda, čak nisam ostavila ni za dekoraciju. Ovo je divan semifreddo, ako imate prilike da kupite amarette obavezno ga probajte



Sastojci za podlogu:


100 g. amaretta
50 g. putera

Sastojci za kremu:


2 dcl. slatke pavlake
90 g. šećera
70 g. žumanaca to je 4 žumanca jaja srednjih
25 g. vode
50 g. amaretta sitno ustinjenih 

Za ukrašavanje: 1 dcl. slatke pavlake

okrugao pleh kome se skidaju stranice prečnika 18 cm.

kuhinjski toplomer za tečnost

Pripema kore:


Amarete krupnije usitnite, ili u seckalici ili ih stavite u kesu od zamrzivača i pritiskajte tučkom za meso. Ne trebaju da vam budu skroz mleveni kao u prahu, već da se osete mali komadići.

U šerpici istopite 50 g. putera, sklonite sa vatre i dodajte amarette. Sve promešajte.

Uzmite pleh i celu unutrašnjost obložite providnom folijom. 

Rasporedite usitnjene amarette sa puterom po dnu i ostavite da se stegne pola sata u frižideru.

Za to vreme pripemite kremu.

Umutite 2 dcl. slatke pavlake i stavite je u frižider. 

Zatim je potrebno je pasterizovati žumanca za kremu.

Odvojite žumanca.

U šerpicu stavite 25 g. vode i 90 g. šećera  i stavite na vatru. 

Kuvajte sve dok tečnost ne dostigne temperaturu od 115 stepeni . Za to morate koristiti kuhinjski toplomer za tečnost.

U tom trenutku počnite da mutite mikserom žumanca.

Kuvajte i dalje tečnost i kada se dostigne 121 stepen, muteći neprestalno žumanca počnite da dodajete tečnost u žumanca, u tankom mlazu kao kad pravite majonez. 

Mutite dalje dok se masa ne ohladi. Tokom mućenja masa će se hladiti i polako će dobijati na volumenu. Na kraju ćete dobiti lepu, gustu, buavu kremu. Eto tako smo pasterizovali žumanca.

Kada ste dobili lepu kremu dodajte joj 50 g. sitno usitnjenih amaretta.

Zatim dodajte polako i onih 2 dcl. slatke pavlake, koju ste umutili i ostavili u frižideru.

Prevrćite polako masu od gore ka dole, dok se ne utroši sva pavlaka.

Izvadite i pleh sa podlogom iz frižidera i sipajte masu preko podloge.

Tortu prekrijte providnom folijom i stavite u friz da se stegne par sati. 

Poslužite ukrašeno slatkom pavlakom.


Tortu pre služenja izvadite na sobnu temeperaturu 1 do 2 minuta, da bi moli lepo da je isečete. 








Нема коментара:

Постави коментар