недеља, 22. јул 2018.

Hlepčići sa pestom od rukole

Pesto od rukole sam vam već predstavila kako se pravi, evo još jednog primera kako ga možete iskoristiti. Hlepčići su vrlo ukusni, dekorativni, odlični i kao meze uz malo sira i pršute, a i kao zamena za običan hleb. Ako nemate rukolu možete koristiti i pesto od bosiljka ili mente



Sastav za bele hlepčiće:


700 g. brašna tipa "00"
5 g. svežeg kvasca
1 kafena kašičica šećera
70 g. pecorina
350 ml. vode
15 g. soli

Sastav za hlepčiće sa pestom od rukole:


Pesto od rukole možete naći ovde: Pesto od rukole , cela masa

300 g. brašna tipa "00"
2 g. svežeg kvasca
1/2 kafene kašičice šećera
malo vode za kvasac
1 do 2 supene kašike vode za mešenje testa
7 g. soli

Priprema belog testa:


Prosejte 700 g brašna.

350 ml. vode malo smlačite

5 g. svežeg kvasca razmutite u malo vode, dodajte 1 kafenu kašičicu šećera i malo brašna. 

Poklopite i ostavite da naraste na toplom.

Izrendajte 70 g. pecorina i pomešajte ga sa brašnom.

Kada je kvasac nadošao pomešajte ga sa brašnom, dodajte ostatak vode, nadošli kvasac i umesite testo.

Testo mesite nekih 15-ak minuta, zatim napravite loptu od testa, zasecite sa sve četiri strane, ali tako da centar ostane ceo, poklopite i ostavite na toplom da naraste, dok ne udvostruči svoj volumen.

Priprema testa sa rukolom:


Prosejte 300 g. brašna

U 2 supene kašike vode razmutite 2 g. kvasca, sa 1/2 kafene kašičice vode.

Dodajte malo brašna, sve promešajte, dodajte 1 do 2 supene kašike vode, sve zavisi od brašna i umesite glatko testo. 

Poklopite i ostavite na toplom da narasta, dok ne udvostruči volumen.

Kada su oba testa nadošla premesite ih.

Od belog testa napravite valjak i podelite ga na parčiće težine 40 g.

Od svakog dela oblikujte kuglicu.

Prekrijte krpom testo, da se ne bi sušilo dok pravite radite sa testom sa pestom od rukole

Testo sa rukolom takođe premesite, napravite valjak od testa. Izmerite testo i podelite ga na onoliko delova koliko ste dobili od belog brašna, praveći kuglice.


Pokrijte i testo sa pestom od rukole.

Sada uzmite beli hlepčić stanjite ga u krug, toliko velik da može da se obavije kuglica od testa sa rukolom.


Obavijte belo testo oko zelenog sve u krug. Vrh zavrnite malo, da bi se sve sjedinilo. Ako vam se slučajno desilo da vam se testo osušilo i da neće da se slepi, umočite prste u čašu sa vodom i premažite  blago, preko dela gde treba da se poveže testo i tako spojite testo.

Sad svaku kuglicu prevrnite na dasku posutu sa malo brašna da stoji na spojenom delu i malo je spljoštite, sasvim malo. Brašno vam je potrebno, da bi osušili deo koji ste premazali vodom. 

Ređajte hlepčiće u pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite da narast na toplom narednih sat vremena.

Hlepčiće pecite na 180 stepeni, dok blago ne porumene. 


Нема коментара:

Постави коментар