понедељак, 16. јул 2018.

Marmelada od žutih šljiva i cveta lavande

Evo još jedne zanimljive kombinacije za marmeladu. U ovom receptu se koriste žute okrugle šljive, koje su vrlo sočne i slatke 



Sastojci:


1 kg. žutih šljiva
500 g. šećera
1 limun sok
cvetovi lavande, ja sam stavila 6 cvetova

Priprema:


Cvetove lavande uvijte u gazu i vežite kuhinjskim kanapom, ili stavite u odgovarajuću metalnu posudicu kao kad kuvate čaj bez kesice.

Šljive prepolovite na pola, izvadite im košpice i poslažite u šerpu. Zalijte sa 1 dcl. vode i pustite da kuva.

Kada je počelo da ključa stavite sok od 1 limuna i lavandu.

Kuvajte tako 20 minuta.

Po poteku 20 minuta skinite lavandu i mini pimerom izgnječite šljive.

Ako nemate mini pimer, pokupite šljive rešetkastom kašikom i iznad žerpe ih pasirajte uz pomoć kašike cediljke.

Kada ste završili sa mini pimerom, vratite sve na blagu vatru i počnite polako da dodajete 500 g. šećera stalno mešajući.

Kuvajte tako još 40-ak minuta.

Pred kraj kuvanja marmelade, stavite čiste tegle i odgovarajuće poklopce u rernu.

Uključite zatim rernu na 100 stepeni i neka tako ostanu 10-ak minuta.

U vrele tegle stavljajte vrelu marmeladu, poklopite i prevrnute naglavačke slažite u šerpu, koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom. 

Ostavite ih tako da se ohlade do sutradan.

Sutradan kada su se ohladile ponovo ih postavite da normalno stoje i čućete kako će vakum početi da vuče i poklopci da pucketaju.

Ostavite ih sa ostalom zimnicom.

Нема коментара:

Постави коментар