Evo još jedne zanimljive kombinacije za marmeladu. U ovom receptu se koriste žute okrugle šljive, koje su vrlo sočne i slatke
Sastojci:
1 kg. žutih šljiva
500 g. šećera
1 limun sok
cvetovi lavande, ja sam stavila 6 cvetova
Priprema:
Cvetove lavande uvijte u gazu i vežite kuhinjskim kanapom, ili stavite u odgovarajuću metalnu posudicu kao kad kuvate čaj bez kesice.
Šljive prepolovite na pola, izvadite im košpice i poslažite u šerpu. Zalijte sa 1 dcl. vode i pustite da kuva.
Kada je počelo da ključa stavite sok od 1 limuna i lavandu.
Kuvajte tako 20 minuta.
Po poteku 20 minuta skinite lavandu i mini pimerom izgnječite šljive.
Ako nemate mini pimer, pokupite šljive rešetkastom kašikom i iznad žerpe ih pasirajte uz pomoć kašike cediljke.
Kada ste završili sa mini pimerom, vratite sve na blagu vatru i počnite polako da dodajete 500 g. šećera stalno mešajući.
Kuvajte tako još 40-ak minuta.
Pred kraj kuvanja marmelade, stavite čiste tegle i odgovarajuće poklopce u rernu.
Uključite zatim rernu na 100 stepeni i neka tako ostanu 10-ak minuta.
U vrele tegle stavljajte vrelu marmeladu, poklopite i prevrnute naglavačke slažite u šerpu, koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom.
Ostavite ih tako da se ohlade do sutradan.
Sutradan kada su se ohladile ponovo ih postavite da normalno stoje i čućete kako će vakum početi da vuče i poklopci da pucketaju.
Ostavite ih sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар