петак, 23. август 2024.

Hladan prilog, salata od žitarica i povrća

Ja sam za ovaj prilog, a može se koristiti i kao salata i kao glavno jelo koristila speltu krupnik, žitarica za koju nije potrebno da je pre pripreme potapate u vodu, već je properete pod mlazom hladne vode i odmah kuvate. Ako je nemate možete je zameniti i pšenicom, ali je onda morate potapati prethodne večeri u vodi, da nabubri, pa je onda dalje kuvati




Sastav:


300 g. spelte

2 veća plava patlidžana, može i koja Zucchina

300 g. paradajza Trešnjica

100 g. Trapista 

1 čen belog luka

50 g. crnih maslina

maslinovo ulje

origano 

so


Priprema:


Patlidžane isecite na kolutove, ni pretanke, niti debele i prepecite ih na grilu. 

Ja zbog boljeg ukusa, a da bih izbegla da ih pržim u ulju, jer upijaju jako puno masnoća, stavim par kapi maslinovog ulja na gril, čisto malo radi arome. 

Isto uradite ako koristite i zucchine. 

Dok pečete patlidžan properite speltu pod mlazom hladne vode, stavite u šerpu, nalijte vodom, posolite i kuvajte od trenutka kada proključa oko 30 minuta. 

Kuvanu speltu stavit na cediljki da se dobro ocedi. 

Zatim je stavite u činiju i pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja. 

Trapist isecite na kocke, a paradajz trešnjicu na polovine. 

Pomešajte speltu, patlidžan, sir, paradajz, dodajte masline i origano i sva promešajte.

Naravno ako želite možete povećati količinu i paradajza i sira i maslina. Ovo je mera koja je u redu, ali ako želite možete i povećati količinu nekih sastojaka.






Нема коментара:

Постави коментар