уторак, 13. август 2024.

Salata namaz od pečenih patlidžana

Pre neki dan sam prvi put pravila ovu salatu ili ti namaz, ne znam ni ja kako bi je nazvala. Relativno brzo se sprema, izuzetno ukusno, savršeno u doba posta. Možete je jesti kao salati, prilog ili prosto namazanu na parče hleba



Potrebno:


2 plava patlidžana ili ti melanzane

1 do 2 mesnatija paradajza tipa perini ili bivolje srce

1/2 glavice crvenog crnog luka

sok od 1/2 limuna

peršun odokativno

1 kašika maslinovog ulja

so


Priprema:


Plavi patlidžan izbodite viljuškom svuda okolo.

Stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ga tako na 200 stepeni nekih 30 do 40 minuta, dok se ne ispeče. Videćete da će splasnuti. Bušenje viljuškom je neophodno, da vam prilikom pečenja ne bi popucao. 

Pečeni patlidžan izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. 

Kada se ohladio oljuštite ga, rastvorite i ostavite par sati na cediljku da izbaci višak tečnosti. 

Kada se patlidžan ocedio isecite ga sitno, sitno, što sitnije i stavite u činiju i ostavite u frižider da se dobro ohladi. 

Paradajz takođe hladan iz frižidera isecite na tanke kriške, pa na uzdužne trake i njega takođe isecite što sitnije. 

Isto uradite i sa crnim lukom i peršunom. 

Sve sastojke stavite u činiju, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje i so. 

Promešajte i servirajte. 




Нема коментара:

Постави коментар