петак, 16. август 2024.

Kajsije u u karamel sosu

Leto je ne znam baš da li je na izmaku ili u punom zamahu, po vrućinama ovih dana rekla bih da je dostiglo vrhunac. Ovo je slatkiš na kašiku, brzo se sprema, izuzetno je ukusan, onako hladan iz frižidera divota jedna




Sastav:



600 g. očišćenih kajsija
60 g. žutog šećera, šećer od šećerne trske
80 g. običnog šećera 
150 ml. Marsale ili Passito di Pantelerija , to je slatka vina
aroma vanilije ili kesica vanilin šećera


Za krem:



100 g. Mascarpone
50 ml. slatke pavlake
30 g. šećera u prahu


Priprema karamela i kajsija:



Kajsije, prepolovite na pola i izvadite im koštice. 

U šerpicu stavite obe vrste šećera, na srednjoj vatri mešajte stalno i kuvajte dok vam se sav šećer ne istopi i ne napravi se karamel. 

Pazite da ne prekuvate, da karamel ne počne da vam gori. 

Za to vreme zagrejte Marsalu skoro do ključanja, da ne proključa, već sa bude vrela.

Kada se napravio karamel, dodajte polako vrelo vino, aromu vanile ili kesicu vanil šećera i kuvajte na vatri, dok vam se šećer ne istopi. 

Na kraju ćete dobiti lep aromatičan karamel. 

Čim se karamel istopio u vinu, stavite polovice kajsija poređane jedna do druge, tako da sečeni deo bude u dodiru sa karamelom i kuvajte na srednjoj vatri oko 2 minuta. 

Zatim okrenite kajsije na drugu stranu i kuvajte još oko 2 minuta. 

Kajsije trebaju da apsorbuju karamel, ali ne i da postanu suviše mekane i da izgube svoj oblik.

U toku kuvanja u svaku polovicu stavite malo karamela.

Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider da se potpuno ohlade. 


Krem:



Za krem pavlaka i Maskarpone moraju biti hladni iz frižidera.

Stavite ih u činiju u činiju, dodajte šećer u prahu i umutite mikserom. 

Za serviranje stavite na dno činijice malo karamela, po dve polovine kajsija, poslastičarskim špricem napravite gomilice od kreme i ako želeli te možete i odozgo preliti sa karamelom. 






Нема коментара:

Постави коментар