Ovo je jedno vrlo ukusno jelo i vrlo praktično, da iskoristite lešo meso koje vam je ostalo iz juneće supe i da ga spremite na malo drugačiji način. Meni se ovaj način vrlo sviđa, ćufte kasnije možete jesti i uz neku salatu, neki drugi prilog od povrća, ne mora biti baš sos od paradajza. Ja sam ovom prilikom napravila i posne punjene paprike uz ove ćufte
Ćufte:
400 g. junećeg lešo mesa
2 parčeta hleba
1 jaje
2 čena belog luka
biber
so
muškatni oraščić od prilike 1 kašičica
peršun
maslinovo ulje
Sos od paradajza:
maslinovo ulje
1 luk arpadžik ili pola glavice crnog luka
2 čena belog luka
800 g. paradajz pelata to su 2 manje konzerve paradajz pelata ili jedna veća konzerva
masline
bosiljak
Za uvaljati ćufte:
prezle
Priprema:
Hleb potopiti u mleku i ocediti ga.
U seckalicu staviti juneće lešo meso, hleb koji ste ocedili od mleka, so, muškatni oraščić, jaje, perušun, beli luk i sve usitniti da dobijete skoro kremu.
Praviti ćufte, moje su bile težine 45 do 50 g. ja sam ih malo spljoštila i uvaljati ih u prezlu, kao što se vidi na fotografiji.
Pržiti ih na ulju.
Pržene odlagati na kuhinjski papir da upiju višak ulja.
Pržene odlagati na kuhinjski papir da upiju višak ulja.
Sos od paradajza:
Na maslinovom ulju izdinstati sitno seckan crni luk na tihoj vatri. Pred kraj dodati i 2 čeba belog luka.
Paradajz pelat izgnječiti rukama i dodati u prodinstan luk, dodati i masline i bosiljak.
Krčakti na tihoj vatri 10 minuta.
E sad jelo se može završiti na dva načina, pravi i jedan i drugi, kako kad mi se jede.
Možete ćufte staviti u sos od paradajza i krčkati ih na tihoj vatri još 15 minuta.
A možete da ih i ne dodajete i da sve ukupno krčkate sos još nekih 15-ak minuta, dok se malo ne zgusne, ne mnogo, sos mora ostati svež.
Ja vam predlažem da deo ćufti stavite u sos, a deo ostavite sa strane, pa vidite šta vam je lepše.
Нема коментара:
Постави коментар