четвртак, 7. октобар 2021.

Medene kisele rotkvice

Evo ga i drugi recept za rotkvice ovoga puta nešto kao naše medene paprike





Sastav:


1 kg. rotkvica

1 litar vode

1 litar vinskog sirćeta

4 do 5 kašika meda

ljuta papričica

1 kaška krupne soli


Priprema:


U šerpu staviti vodu, sirće, med i so da proključa.

Kuvajte 1 minuti i ostavite da se ohladi.

Rotkvice očistite i isecite na listiće.

Poslažite u teglice, lepo ih rasporedite da nema praznog prostora, pričvrstite plastičnim držačem i nalijte smesom. 

Sada treba sve sterilisati.

U širu i dublju šerpu staviti krpu na dno šerpe, staviti sve teglice, između teglica staviti krajeve krpe i još neku krpu između da bi sprečili da se kuvanjem teglice razbiju prilikom dodirivanja.

Sve nalijte vodom da bude dva prsta iznad poklopca.

Poklopite i stavite na srednju vatru da proključa.

Od trenutka kada proključa, smanjite vatru da blago ključa, da šumi, stavite na jedan kraj šerpi dršku varjače između šerpe i poklopoca, tako da para može da kruži i neka tako kuva 20 minuta. 

Zatim isključite vatru, poklopite i ostavite sve do sutradan, dok se sve potpuno ne ohladi.

Sutradan proverite poklopce, ako se ne čuje klik klak kada pritisnete poklopac znači da je pokuvao vakum i možete teglicu ostaviti sa ostalom zimnicom.

Ako vam poklopac ide gore dole, morate otvoriti teglu, zameniti novim pokopcem i ponovo sterilisati. Zato je uvek važno koristiti uvek nove poklopce, koji uvek dobro hvataju i nisu deformisani. 

Нема коментара:

Постави коментар