четвртак, 7. октобар 2021.

Ukiseljena bundeva

Ove godine pored kiselih rotkvica novitet je i kisela bundeva. U Italiji se bundeva, a ima ih raznih vrsta koristi uglavnom kod pripreme slanih jela. Za našu bundevaru sjajnu i sočnu nemaju oni pojma. Mogu vam reći da su od čorbica, rižota, pašte i ostala jela sa bundevom sjajna, ista priča kao i sa kestenom. Uopšte kombinacija blago slatkog i kiselog, ili slanog je vrlo dobra kombinacija. Ovo je ukiseljena bundeva, ovog puta u ulju, tako da ne bi trebala da bude mnogo kisela, što će moj želudac vrlo obradovati



Bundeva Mantovana koju sam koristila, vi možete koristiti i neku od naših vrsta bundeva, bez problema.



Sastav:


1,5 kg. očišćene bundeve

so

1 lit. visnog sirćeta

4 čena belog luka

3 suve ljute papričice 

1 kašika suvog origana

1 kašika ruzmarina suvog

Možete koristiti i samo origano ili samo ruzmarin ili šta god vam se više sviđa od začina, samo neka budu suvi začini, nikako sveži. Ako se koriste sveži začini prilikom pripreme u ulju oni moraju biti apsolutno suvi bez vlage, a kod pripreme u sirćetu možete stavljati i sveže.


Priprema:


Bundevu očistiti iseći na kriške, a zatim na štapiće, na komadiće kako vam je drago. Ja sam je sekla ovaj put na tanje komadiće.

Bundevu stavite u veću cediljku, dobro je posolitite i ostavite tako da otkaplje višak vode 2 sata. Ništa ne pritiskajte, samo je tako ostavite.

Posle jednog sata u šerpu stavite da proključa 1 litar vode sa 1 litrom sirćeta.

Bundevu prebacite u činiju, jer će vam cediljka ponovo trebati, da u nju odlažete blanširanu bundevu.

Kada proključa stavite deo bundeve u vodu i od trenutka kada ponovo počne voda da ključa neka se kuva 2 minuta. To je sve ukupno od prilike 4 minuta od trenutka kada ste je stavili u vodu više manje.

Pokupite rupičastom kašikom kuvanu bundevu, odložite u cediljku, da otkaplje višak vode.

Tako uradite dok ne utrošite svu bundevu.

Zatim je raspiredite na kuhinjsku krpu, neka tako stoji na vazduhu jedno sat do dva vremena, na kraju kuhinjskim papirom blago pritisnite po površini, da eventualno pokupite ostatak vlage.

Beli luk isecite na listiće.

Sad bundevu stavite u veću činiju, dodajte beli luk i začine i sve lepo promešajte. Ja uvek koristim suve začine kada pravim zimnicu zalivenu uljem, da se od svežih ne bih slučajno pokvarila.

Ako vam se čini malo dodajte još začina.

Punite tegle, lepo rasporedite bundevu, da nema slobodnog prostora.

Kada ste napunili tegle i sve lepo rasporedili, pritisnite ih plastičnim držačem i nalijte sa uljem. 

Udarite teglu po dnu par puta dlanom, da izađu mehurići vazduha.

Tegle nemojte zatvarati, već samo stavavite ne zavrnuti poklopac od gore i ostavite tako 3 sata. Za to vreme će bundeve upiti još malo ulja, pa ga posle tri sata dodajte koliko treba, tako da budu potupno prekrivene uljem. 

Zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom. 


Нема коментара:

Постави коментар