Dakle na današnji dan mogu sa sigurnošću da kažem da je leto otišlo i došla je jesen. Volim jesen i njegove boje. Ovo je jedan izetno ukusna slana torta, za ljubitelje prazikluka prava stvar, a ja sam jedna od tih
Sastav:
1 lisnato testo pravougaono ili okruglo
Za fil:
puter
maslinovo ulje
600 g. očišćenog praziluka
3 jaja
so, biber
50 ml. pavlake
40 g. parmigiano reggiano ili pecorina
150 g. sira Brie
Priprema:
Prazuluk očistitite, pažljivo ga operite od evenutalnih ostataka zemlje između listova i isecite na kolutove i beli i zeleni deo.
Na mešavini putera i maslinovog ulja prorpžite praziluk dok potpuno ne svene.
Ostavite ga da se ohladi.
Umutite 3 jaja, dodajte soli i bibera dok ne budu lepa penasta.
Zatim dodajte pavlaku, sve promešajte i dodajte ohlađen praziluk.
Promešajte sve i proverite evenutalno so i biber.
Stavite u pleh za pečenje papir za pečenje i preko lisnato testo u zavisnosti od velične lisnatog testa koje ste kupili, tako da imate izdignuto testo sa svake strane.
Evo malog trika koji kako u nedostatku odgovarajućeg manjeg pleha spasti stvar.
Ja sam imala par malih plehova i par velikih plehova, a trebao mi je onaj srednji za ovu tortu.
Onda sam smislila i uradila kao što vidite na fotografiji.
Uzmite parče alu folije savijte je u štapić po dužini i savijte ovako da kraj ide od pleha, proteže se celom dužinom testa i završava opet na krivinu da se podupire uz pleh, plus sam napravila par štapića za sredinu.
Ako imate "teže" punjene i mislite da evenutalno ovaj metod neće izdržati možete napraviti štapiće od alu folije i postaviti je na "cik-cak" celom dužinom pleha, tako ćete imati jaču potporu.
Eto idelne prilike da napravite potporu, a da ne pravite klasični valjak od alu folije gde ćete morati da nepotrebno potrošite bar pola pakovanja.
Uspite masu sa prazilukom na lisnato testo, lepo poravnajte.
Sir brie isecite na kockice i poređajte po površini.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 20 do 25 minuta, videćete da će se lepo zarumeniti i površina i ivice lisnatog testa.
Нема коментара:
Постави коментар