Ovu prelepa punjena pogača je tipična za jug Italije tačnije oblast Calabria. Svaka porodica ima svoj recept i varijacije na temu su mnoge. Mene je ova privukla, baš zato što u njoj ima čvaraka, pa sam pomislila da je ovo jedan odičan recept i nisam se prevarila
Za testo:
500 g. brašna
25 g. kvasca
1 kafena kašičica šećera
300 ml. vode
250 g. čvaraka
1 kafena kašičica soli
Za punjenje:
200 g. sveže kobasice
maslinovo ulje
malo soli
1/2 dl. belog vina
biber
3 kuvana jaja
200 g. belog sira ili feta sira - u originalnom receptu je kačkavalj, ali se meni više sviđa sa našim belim sirom ili sa fetom, jer mi se kačkavalj sam istopi prilikom pečenja
mast
Priprema:
Brašno prosejte, a kvasac izvadite da se temperira malo na sobnoj temperaturi.
Voda malo zagrejte da vam bude mlaka, ne topla niti vrela, jer ćete ubiti kvasac, pa vam neće narasti.
U činijici promešajte kvasac, šećer i malo vode. Sve promešajte da se kvasac istopi.
Zatim mu dodajte par kašika brašna, sve promešajte da nema grudvica.
Poklopite tacnom, uvijte u krpe, ka vasac naraste.
Za to vreme sipajte so u brašno i promešajte.
Kada je kvasac narastao, u brašnu napravite rupu, dodajte nadošli kvasac i ostatak vode.
Mesite ručno ili mikserom nekih 10 minuta, dok ne dobijete fino glatko testo.
Kada je testo umešeno, oblijujte ga u loptu, vratite u činiju gde se mesilo, prekrijte providnom folijom i uvijte u krpe da naraste na toplom narednih 2 do 3 sata, dok lepo ne naraste.
Za to vreme napravite punjenje.
Skuvajte 3 jaja.
U tiganj stavite malo maslinovog ulja, skinite opnu od kobasica, iscepkajte meso od kobasice na sitne komade i dodajte je u tiganj.
Neka se prži na srednjoj vatri.
Viljuškom ili varjačom razbijajte gomilice mesa na sitnije delove.
Na pola upržavanja dolijte vina i pustite da vino ispari.
Zatim posolite, dodajte bibera i nastavite sa upržavanjem kobasice, dok ne zarumeni, kao kad pravite meso za sarmu.
Ostavite da se kobasica ohladi.
Čvarke sitno, sitno iseckajte ručno ili u sekcalici, nemojte praviti prah od njih, jer je lepo u ovoj pogači da se osete komadići čvaraka.
Kada je testo dovoljno naraslo premesite ga na brašnom posutoj površini, rastanjite i pospite svuda čvarcima.
Premesite testo, čvarci budu lepo raspoređeni.
Ponovo vratite testo u činiju neka narasta još jedan sat.
Posle jednog sata ponovo premesite testo.
Ja sam koristila okrugli pleh prečnika 23 cm.
Pleh premažite mašću.
Od celog testa odvojite jedan deo od 650 grama i rastanjite ga u krug prečnika 30 cm. tako da kada testo stavite u pleh, da imate već i ivice pogače.
Ako vam slučajno negde fali malo testa sa strane, slobodno uzmite od onog prestalog dela komadić i zalepite gde fali.
Na dno testa stavite proprženu kobasicu.
Sir isecite na kockice i posite preko kobasice, a jaja isecite na kolutove i poslažite odozgo.
Sada napravite krug od preostalog dela testa, neka je malo veći od prečnika, da bi mogli ivice stranica i gornji deo testa lepo da spojite.
Kada ste spojili ivice testa premažite gornju koru i ivice mašću.
Gornju koricu čačkalicom izbušite na par mesta, da bi pogača mogla da "diše".
Uključite rernu na 200 stepeni.
Stavite pogaču i smanjite na 180 stepeni i pecite narednih 50 minuta.
Pečenu pogaču izvadite iz rerne, prekrijte je krpom i ostavite da se malo odmori nekih 15 minuta.
Izvadite je iz pleha isecite i poslužite.
Kada je budete vadili iz pleha slobodno je obrnite naglavačke, pa je vratite u normalan položaj, testo je vrlo čvrsto i ništa vam se neće raspasti, ostaće cela.
Isecite i poslužite dok je topla.
Нема коментара:
Постави коментар