четвртак, 25. новембар 2021.

Svinjska pečenica sa kestenom i jabukama

Jesenja varijanta pripreme svinjskre pečenice sa mojim omiljenim kestenom i jabukama





Potrebno:


Svinjska pečenica minimum 1 kg.

maslinovo ulje

senf

50 ml. Marsale

2 šargarepe

2 drške celera, ili parče narendanog korena celera

1 luk arpadžik, ako nemate onda jednu manju glavicu crnog luka

2 čena belog luka

1 jabuka veća ili dve manje

250 g. kuvanog kestena

grančica ruzmarina

par listova salvije 

lovorov list


Priprema:


Pečenicu posoliti, premazati senfom i utrljati u meso. Ostaviti je 15 minuta.

Za to vreme šargarepu iseći na kolutove, a luk arpadžik i celer. sitno iseckati.  Beli luk ne seckati, već ga samo oljuštiti i ostaviti ucelo.

Na malo maslinovog ulja propržiti meso sa svih strana da se blago zarumeni.

Proprženu pečenicu, izvaditi i ostaviti sa strane. U istoj šerpi na tihoj vatri propržiti sitno seckano povrće, beli luk, zajedno sa ruzmarinom, žalfijom i lovorovim listom.

Kada se povrće upržilo, povećati temperaturu, vratiti meso, zaliti sa 50 ml. Marsale i dinstati dok alkohol ne ispari.

Kada je alkohol ispario dodati 4 dl. vode.

Poklopiti, ali tako da vam izlazi malo pare i krčkati na tihoj vatri 35 minuta. 

Na pola krčkanja obrnite pečenicu.

Sa vremena na vreme pogledajte da li treba dodati još malo vode, meni nije trebalo.

Jabuku iseći na kriške, izvaditi središnji deo, ne ljuštiti je.

Dodati u šerpu sa pečenicom kuvani kesten i jabuke.

Ako je potrebno dodati još malo vode.

Krčkati još 15 minuta sve zajedno poklopljeno.

Uključite pećnicu na 180 stepeni i kad se zagreje pećnica  zapečete još 15-ak minuta. Ako vam je pećnica slabija možete povećati temperaturu i na 200 stepeni i zapeći isto vreme. 

Na kraju treba da vam ostane saftno, ne suvo, a ne ni da pliva u tečnosti. 

Pečenica spremljena na ovaj način je izuzetno sočna i ukusna, nije suva.

Izvadite meso iz pećnice i ostavite ga da se odmori jedno 15-ak minuta, pa tek onda secite, jer ako budete pokušali da je sečete odmah neće vam se lepo seći. 

Povrće poklopite i neka bude na toplom, da se ne ohladi. 









Нема коментара:

Постави коментар