понедељак, 8. новембар 2021.

Mini fokače

Mini fokače zgodan način da se napravi fokača i na malo drugačiji način, ovako kao mali hlepčići. Ja sam je pravila sa i bez paradajza, možete dodati i razne druge dodatke, ali o tome opširnije u opisu recepta



Sastav:


200 g. brašna tipa "0"

200 g. brašna semolina (brašno od durum pšenice)

100 g. kuvanog krompira

2 kašike maslinovog ulja

280 ml. vode

10 g. soli

1 kašičica šećera

5 g. sivog kvasca

Napomena: ako nemate brašno semolino možete koristiti i kombinaciju 200 g. mekog i 200 g. oštrog brašna 


Za dodatke:


paradajz trešnjica

masline zelene ili crne

mozzarella 

grilovano povrće

origano

maslinovo ulje za premazivannje testa


Priprema:


Skuvajte 100 g. krompira u slanoj vodi.

Kada se krompir skuvao ostavite ga da se prohladi oljuštite ga i propustite kroz gnječilicu ili izgnječite viljuškom kao za krompir pire.

Oba tipa brašna prosejte.

Zagrejte vodu da bude mlaka.

U šolju stavite malo vode, kvasca i šećera i sve promešajte kašičicom, dok se kvasac ne rastopi.

U kvasac dodajte par kašika brašna, sve promešajte, da se ujednači, prekrijte šolju tanjirićem i ostavite da kvasac nadođe.

U ostatak brašna stavite so i promešajte.

Kada je kvasac nadošao u brašnu napravite rupu, dodajte nadošli kvasac, ostatak vode, zgnječen krompir i maslinovo ulje i umesite testo nekih 10-ak minuta.

Zatim od testa napravite loptu i ostavite u činiji prekrivena da naraste, dok ne udupla veličinu.

Naraslo testo prebacite ga na radnu površinu blago premesite, napravite odvajajte parčad od 50 g. težine.

Kada ste svo testo podelili, uzmite malo maslinovog ulja, umastite ruke i od svakog dela testa napravite kuglicu.

Papir za pečenje namastite sa malo ulja i poslažite kuglice.

Ostavite ih prekrivene da narastu još jednan sat.

Sada kuglice blago rukom poravnajte, ne mnogo, i stavljajte dodatke koji mogu biti:

- paradajz trešnica ili paradajz konfit

-origano

-masline

- praške šunke

- mozzarellu treba dodati minut dva pred kraj pečenja, jer ako je budete pekli svo vreme predviđeno za pečenje testa, dobićete katastrofu od pregorele mozzarelle.

Testo peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 190 stepdni 20 do 25 minuta, dok ne porumeni. 

Možete ih poslužiti sa tunjevinom iz ulja, salamom, grilovanim povrćem kao što su plavi patližan, tikvice ili u zimskoj varijanti uz duvan čvarke i urnebes salatu




Нема коментара:

Постави коментар