петак, 30. март 2018.

Colomba Italiana

Colomba je obavezan kolač koji se pravi za Usrks u Italiji. Nešto kao kod pravoslavaca česnica za Božić ili slavski kolač. Colomba u prevodu znači golubica i simbol je mira. Pravi se u obliku golubice u specijalnim papirnim kalupima. Kalup je u obliku krsta, najprostije rečeno. Ja ovaj put nisam imala kalup za Colombu, pa sam od istog testa napravila kolač u obliku zvezde, koji mi je po obliku mnogo lepši. Prema legendi Colomba kao kolač je nastala u prvoj polovini VI veka u gradu Paviji za vreme opsade grada, od strane Langobardskog kralja Alboina. Videvši vojsku i kralja kako ulaze u grad, jedan stari trgovac ponudio je kralju kolač, u obliku golubice kao znak mira. Priprema kolač traje u četiri faze i moj vam je savet da sa pripremom počnete negde posle podne, kako bi uveče kada dođe na red da se kolač ostavi u frižideru narednih 16 sati, mogli mirne duše da odete na spavanje i sutra dovršite ovaj divan kolač. E pa da krenem sa postupkom



Sastojci za prvo mešenje:


140 g Manitoba brašna
5 g suvog kvasca
40 g punomasnog mleka sobne temperature
100 g vode sobne temperature

Sastojci za drugo mešenje:


100 g Manitoba brašna
20 g šećera
20 g putera sobne temperature

Sastojci za treće mešenje:


210 g Manitoba brašna
80 g putera sobne temperature
100 g suvog grožđa
120 g šećera
15 g soli
1 štapić vanilije ili okus vanilije
112 g jaja (od prilike 2 jaja M veličine)
50 g ušećerene narandžine korice (možete je zameniti ušećerenom limunovom koricom, suvim kajsijama ili kombinacijom svega toga, od volje vam)

Za premaz:


8 g gustina
15 g polente
40 g oljuštenih badema
40 g pečenih lešnika
50 g belanaca (od prilike 2 belanca jaja M veličine)
50 g smeđeg šećera

Za ukrašavanje:


20 g neoljuštenih badema
10 g badema na listiće
20 g šećernih kuglica ako nemate može i bez

Vežite se krećemo sa pripremom:


Prvo mešenje:


U činijici pomešajte 140 g Manitoba brašna sa 5 g suvog kvasca, zatim polako dodajte 40 g mleka sobne temperature stalno mešajući. 

Kada se apsorbovalo mleko počnite sa dodavanjem 100 g vode malo po malo. 

Umesite sve u glatku masu i ostavite sve prekriveno providnom folijom da narasta narednih 2 sata dok ne udvostruči volumen na toplom.


Drugo mešenje:


Po proteku 2 sata kada se testo udvostručilo počnite polako da ga mutite mikserom sa dodatkom za mešenje testa, dodavajući malo po malo šećer, sve dok ne utrošite svih 20 g šećera. 

Kada se šečer sasvim apsorbovao, počnite da dodajete 100 g Manitoba brašna, dok se i ono ne sjedini sa testom. 

Na kraju dodajte 20 g putera sobne temperature. 

Testo prebaciti na radnu površinu i nastaviti sa mešenjem, dok ne dobijete potpuno glatko testo. 

Od testa napravite loputu koju prebacite ga u činiju, prekrijte providnom folijom i ostavite da narasta naradnih 2 sata na toplom.


Treće mešenje:


100 g suvog grođža potpite u vodu na nekih 10-ak minuta. 

Ako želite da dodate suve kajsije i njih sitno iseckajte, količina je odokativna.

Nadošlo testo počnite ponovo da mutite mikserom. Polako počnite da dodajete 120 g šečera. 

Zatim dodajte 112 g jaja, ja sa dodala 2 jaja veličine "M". Mutite sve dok se jaja ne sjedine sa celom masom. 

Dodajte 15 g soli.

Zatim počnite polako da dodajete 210 g Manitoba brašna i mutite dok se brašno ne sjedini sa testom.

Zatim dodajte 80 g putera sobne temperature.

Dodajte semenke od 1 štapića vanilije ili ako nemate aromu vanilije.

100 g suvog grožđa koje se namakalo u vodi ocedite i dodajte testu, dodajte 50 g kandirane narandžine korice.

Mesite testo mikserom dok ne dobijete dobro povezano testo, trebaće vam sigurno nekih 20 minuta.

Po proteku 20 minuta radnu površinu pobrašnite brašnom i sipajte masu, istanjite je malo rukama, nikako oklagijom i napravite oblik pravougaonika.

Zatim savijajte sada kao pismo levi deo testa, ka desnom, desni preklopite preko levog.



Isto uradite i sa gornjim i donjim delom testa, preklopite ih jedna preko drugog i formirajte kuglu.

Stavite testo u činiju, prekrijte je providnom folijom i ostavite u frižideru narednih 16 sati.

Posle proteklih 16 sati izvadite testo i stavite da narasta na toplom narednih 3 sata.

Kada je testo naraslo, ponovo ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu.

Testo istanjite rukama podelite ga na dva dela.

Jedan deo treba da vam bude 670 g, a drugi od 400 g. Meni je testo bilo sve zajedno nešto i teže, ali nema veze, ako je i vama teže, gornje mere su vam samo odnos težina koji trebate da imate, kad pravite Colombu.

Od dela koji teži 670 g pravi se telo golubice, a od drugo dela testa težine 400 g prave se dva krila golubuce.

Postupak za oblikovanje testa za telo golubice i za krila je isti. 


Napravite od dela teškog 670 g pravougaonik i ovako ga uvijte u kiflu.

Deo gde se testo preklapa stavite na dno kalupa.

Pravljnje krila:

Uzmite drugo testo težine 400 g i njega isto kao i prvi veći deo testa razvijte rukama u pravogaonik. 

Uvijte ga i prepolovite na dva jednaka dela.

Na sredini tela golubuce sa leve i desne strane dodajte po jedan prepolovljeni deo testa i to će vam predstavljati krila.

Ja sam imala kalup za zvezdu, pa sam je uradila po istom principu.


Ostavite testo na toplom da narasta narednih 3,5 sata. 

Kada je testo naraslo napravite premaz za Colombu.

Premaz:


U seckalici stavite 40 g ljuštenih badema, 40 g pečenih lešnika, 50 g smeđeg šećera i sve delimično usitnite. Kada budete usitnjavali nemojte napraviti prah od lešnika i badema, neka vam kostanu manji komadići. To će celom premazu dati lepu krckavu teksturu. 

Zatim celu masu premestite u činiju od miksera, dodajte 8 g gustina, 15 g brašna za kačamak i 50 g belanaca. 

Mutite sve mikserom par minuta, dok ne dobijete homogenu masu.

Naraslu Colombu premažite premazom.


U ovaj fazi ukrasite neljuštenim bademima i listićima badema. Ja nisam, jer mi je zafalilo materijala. Moja ideja je da možete kad se ispeče kolač dodati karamelizovan oljušten badem. 

Stavite kolač da se peče u prethodno zagrejanoj pečnici na 160 stepeni 50 do 55 minuta.

E sad dolazi deo koji ja najviše volim, prosto ga obožavam, a to je prevrtanje toplog kolača naglavačke. 

Uzmite metalne štapiće za ražnjiće i probodite kolač na dva mesta. Ne brinite se ako ga niste pekli u kartonu. Testo je dosta kompaktno da možete da ga probušite i ako ste ga izvadili iz pleha, bez kartona.

Ja sam to radila pre par godina kad sam spremala Božićni kolač bez kalupa i nije mi se raspalo.

Postavite dve šerpe iste veličuine i svestite Colombu da visi naglavačke dok se potpuno ne ohladi. Ludo zar ne?



Ovo je lepa krckava, mirišljava površina Colombe.






Нема коментара:

Постави коментар