Gnocco fritto u bukvalnom prevodu bi značilo pržena knedla. Ono što bi u našim jelima najviše odgovaralo ovom jelu je mekika, sa jednom bitnom razlikom. Naime ovo je prženo testo, koje je potpuno prazno u sredini, za razliku od mekika, koje su puno testo sa rupicama. Gnocco fritto je specijalitet italijanskih regija Modene, Emiglia Romagna i Bologne. Jede se uz pršute, šunke i sireve, a ova prelepa zemlja je kraljica pršuta, šunki i sireva. Može se jesti i u slatkoj varijanti sa nutelom, marmeladama, slatkim kremama, odlična je za punjenje.
Prelepa kombinacija gnocco, špek, maskarpone sir sa pistacima i urnebes salata.
Sastojci za 6 osoba:
500 g brašna tipa "00"
70 g masti
180 ml vode
12 g svežeg kvasca
1 kafena kašičica šećera
10 g soli za slanu varijantu, 5 g soli za slatku varijantu
Priprema:
Izvaditi kvasac da se smlači na sobnoj temperaturi.
Prosejati brašno.
180 ml vode zagrejati da se smlači.
Napraviti starter:
Rastopiti 12 g svežeg kvasca sa 1 kafenom kašičicom šećera, malo mlake vode. Dodati brašna da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke.
Poklopiti starter i ostaviti da narasta, dok ne udvostruči veličinu.
Dok starter nakvasa, pomešati ostatak brašna sa 10 g soli za slanu ili 5 g soli za slatku varijantu.
Dodati mast i protrljati je rukama sa brašnom, dok se sva mast ne utroši.
Dodati narastao kvasac i ostatak vode i sve dobro umestiti prvo u vangli, a zatim doraditi na radnoj površini.
Vratiti testo u vanglu koju prekriti providnom folijom i ostaviti na topolom da narasta. Ja obično uvijem vanglu sa testom u ćebe.
Kada je testo udvostručilo svoj volumen, premesiti ga još jednom na dasci za mešenje i rastanjiti u kvadrat debljine par milimetara.
Nema veze ako je ovako neravnomerno, razvučeno.
Isecite kvadrate veličine od prilike 10 x 10 cm, više manje.
Zagrejte od prilike 1,5 ulja u širom i dubljem tiganju ili šerpi.
Proverite da li je ulje dovoljno prženo tako što ćete ili uroniti vrh čačkalice u vrelo ulje, ako počne da cvrči ulje je spremno. Možete takođe i staviti prohvat brašna i ako počne da cvrči ulje je dostiglo dovoljnu vrelinu.
Deo gnocca koji je na dasci bio okrenut ka gore sada prevrnuti i taj deo će se prvi peći.
Gnocco se peče oko 1 minut sa obe strane. Videćete kako prilikom prženja počinje da se naduva.
Nikako ga ne mojte pržiti da dobije rumenu boju kao naše mekike ili uštipke, već samo ovakao kako je na slici prikazano da dobije zlatno žutu boju. U suprotnom dužim prženjem postaće tvrdo kao karton i možete sve da bacite. Ovo vam govorim iz ličnog iskustva i neuspelog pokušaja prženja.
Pripremite jednu veću šerpu gde ćete odlagati ono što se ispržili. Na dno šerpe obavezno stavite upijajući papir, da upije višak masti i tako postupite i sa sledećim redom gnocca.
Poklopite ih da vam se ne ohlade.
Služite ih u slanoj varijanti sa suhomesnatim, sa sirevima, a u slatkoj varijanti sa sa slatkim kremama i džemovima.
Нема коментара:
Постави коментар