уторак, 20. март 2018.

Orada sa začinima u papiru

Orada je jedna od mojih omiljenih riba. Ja volim svu morsku ribu, samo što na žalost plavu ribu više ne uspevam da svarim. Pokušala sam na sve načine, teško mi padne na želudac, kao kamen. Parola snađi se, more je bar puno raznoraznih vrsta riba, rakova i školjki, pa kad nađem dobru ribu obavezno je kupim. Ovo je jedan od načina na koji volim da je spremim



Sastojci:


1 orada
2 grančice ruzmarina
2 grančice salvije ili 6 listova slavije - žalfije
so
2 supene kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 limun

Priprema:


Oradu očistite spolja i iznutra. 

Očistite je od krljušti.

Zasecite uzduž na sredini stomaka i izvadite sve iznutrice.

Properite je pod mlazom vode.

Kuhinjskim papirom upijte višak tečnosti iz unutrašnjosti ribe.

Limun isecite na kolutove.

2 čena belog luka isecite na listiće.

U pleh u kome će se riba peći staviti toliko papira za pečenje, da je dovoljno da kasnije uvijete ribu u papir kao karamelu.

Na dno papira stavite jednu kašiku maslinovog ulja.

Ribu posolite spolja i iznutra.

U unutrašnjost ribe stavite jedanu grančicu ruzmarina, jednu grančicu salvije ili 3 lista salvije i par kolutova limuna, koliko može da stane.

Stavite oradu na papir za pečenje, premažite je sa 1 kašikom maslinovog ulja.

Na oradu stavite 1 graničicu ruzmarina, graničicu slavije ili 3 lista slavije, preostale kolutove limuna i 2 čena belog luka koga ste isekli na listiće.


Sada uzmite kuhinjski konopac isecite ga na tri dela. 

Uvijte oradu kao karamelu u papir, zatvorite gornji, donji deo i sredinu sa koncem.

Stavite ribu da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 25 do 30 minuta.

Ako niste sigurni a li je riba pečena, slobodno pred kraj razgrnite malo papir na sredini i zabodite viljušku u meso. Ako se lako odvaja od kostiju riba je pečena.


Savet:


Ako vam posle obroka ostane ribe, odvojite pažljivo ostatak mesa od kostiju, stavite u plastični kontejner i poklopite.

Sutradan ispecite tost hleb, vrućeg ga protrljajte čenom belog luka, premažite sa malo maslinovog ulja.

Odozgo stavite ribu i pospite sa malo limunovog soka. 

BOŽANSTVENO JE !

Нема коментара:

Постави коментар