Pileći ajmokac je jedno od maminih jela koje sam kao mala volela da jedem. Može se praviti sa kiselim paprikama ili sa kiselim krastavčićima. Moja mama ga je uvek pravila sa crvenim kiselim paprikama i ja vam ga danas tako spremljenog preporučujem
Sastojci:
1 pile ili par pilećih leđa i prsa u zavisnosti šta imate dostupno i koliko vas je na ručku.
veza zeleni (šargarepa, koren celera, paškanat, peršun)
1 glavica crnog luka
1 dcl ulja
4 ravne supene kaške bašna
6 čena belog luka
kisele crvene paprike količina zavisi od veličina paprika, stavite odokativno ili par kiselih krastavaca
Priprema:
Skuvajte supu kao i svaku pileću supu.
U vodu stavite pile, kuvajte sat i po vremena. Na kraju dodajte očišćenu zelen i jednu celu glavicu crnog luka.
Kuvajte dok se povrće ne skuva.
Ocedite supu.
Meso ostavite da se ohladi.
Kada se piletina ohladila, odvojite meso od kostiju i kožica.
Meso rukama iscepkajte na parčad.
Par kiselih paprika isecite na kockice.
Isecite 3 čena belog luka na listiće.
Zagrejte ulje, dodajte sečeni beli luk i kad počne da cvrči posle par sekundi odmah dodajte 4 ravne supene kaške brašna. Promešajte i propržite kao da pravite bešamel.
Počnite polako da dodajete supu kutlaču po kutlaču stalno mešajući.
Ponavljajte postupak dok ne utrošite svu supu.
Posle zadnje kutlače kuvajte još malo da vam se masa zgusne. Trebalo bi da dobijete gustinu malo ređe krem čorbe.
Zatim dodajte seckano pileće meo i seckane kisele paprike.
Prokuvajte još 10-ak minuta da se masa jepo sjedini.
Dok se ajmoakc krčka iseckajte i preostala 3 čena belog luka na listiće.
Beli luk dodajte u ajmokac, nastavite sa kvanjem još jedan minut, tek toliko da beli luk pusti svoju aromu.
Na kraju dodajte soli.
Poslužite kao glavni obrok uz svež hleb.
U gotovom ajmokcu moraju da se osete i beli luk i kisela paprika, to je njegov pravi ukus, koji se meni jako sviđa.
Нема коментара:
Постави коментар