Na pijaci su se pojavili divni neprskani limuni i prava ih je greota ne iskoristiti. Zaintrigirala me je kombinacija limuna i đumbira u marmeladi. Rado pijemo čaj i limunadu sa đumbirom, ali ovu kombinaciju nisam probala.
Sastojci:
1 kg. neprskanih limuna
300 g šećera
40 g svežeg đumbira
Priprema limuna:
Limune dobro oprati pod mlazom hladne vode. Nisu prskani, ali nikad se ne zna kroz čije su sve ruke prošli.
Sada uzmite viljušku i neki drugi instrument sa kratkim zubcima i izbušite limune na više mesta. Pazite ne smete probosti limune do sočnog dela. Kako neprskani limunovi imaju dosta debelu koru, neće vam to biti neki problem, samo budite malo pažljiviji.
Stavite ih u šerpu poređane jedan do drugog. Zalijte sa toliko vode da kada pritisnete limun na dno šerpe imate bar 1 do 2 prsta vode iznad. Poklopite šerpu.
Limune morate držati u vodi 3 dana, s'tim što ćete vodu menjati dva puta dnevno. U toku dana prevrnite limune u vodi, ono što vam je bilo gore neka bude dole.
Po isteku trećeg dana izbacite vodu, odbacite deo gde je limun bio vezan peteljkom, a limunove isecite na osmine. Svaku osminu isecite na tanku parčad.
Slažite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati marmeladu.
Đumbir oljuštite i izrendajte. Dodajte limunu.
Dodajte šećer i 3 dcl vode i sve promešajte.
Stavite na jaču vatru i od trenutka kada počne da ključa smanjite vatru i kuvajte 45 minuta često mešajući.
Posle 45 minuta marmelada već ima potrebnu gustinu.
U rernu stavite tegle i poklopce i uljučite je na 100 stepeni.
Kada temepratura rerne dostigne 100 stepeni ostavite ih još jedno 5 minuta unutra.
Zatim uzmite jednu po jednu teglu i poklopac stavljajte vrelu marmeladu u vrele tegle, poklopite, prevrnite i slažite u veću šerpu poređane jedna do druge.
Poklopite poklopcem i uvijte u ćebad. Ostavite tako tegle dok se ne ohlade.
Ohlađene tegle prevrnite da stoje uspravno i čućete kako će tegle početi da vam povlače vakum.
Нема коментара:
Постави коментар