понедељак, 1. јануар 2018.

Bešamel klasik

Bešamel umak, bez koga se ne mogu zamisliti lasagne, bilo da su pravljene sa mesom, ribom ili povrćem i mnoga druga jela širom sveta. Uvek je zgodno imati prave mere, da bi vam ovaj umak bio  prave gustine i bez grudvica. Bešamel je antički umak poznat još u 16. veku kada ga je francuska kraljica Caterina de Medici donela u Francusku. Kako prave vrednosti u nikada ne umiru, dokaz je i ovog umaka, koji se održao do današnjih dana. 



Sastojci:


100 g putera
100 g brašna
1 litar mleka

Priprema:


Zagrejati 1 litar mleka.  U drugoj šerpici otopiti na tihoj vatri 100 g putera. Kada se puter istopio skloniti ga sa vatre i dodati mu 100 g brašna. Sve promešati dok se svo brašno ne sjedini sa puterom. Vratite na vatru i mešajte dok se smesa ne proprži i postane zlatno žute boje. Dodajte malo mleka, mešajte da se ne stvore grudvice i tako polako dodajte i ostatak mleka, stalno mešajući dok se ne utroši svo mleko. Od trenutka kada počne da ključa kuvajte jedno 5 do 6 minuta. Na kraju dodajte malo soli i rendani muškatni oraščić. Ovakvim postupkom čete dobiti bešamel srednje gustine. Idelna je za lazanje, cannelloni. Ako hoćete da dobijete bešamel sos koji je tečniji smanjite količinu putera i brašna. 


Čuvanje bešamela: 


Stavite umak u činijicu, pokrite providnom folijom, da se ne bi stvorila korica na površini. Može se održati u frižideru 2 do 3 dana. Kako će bešamel po vađenju iz frižidera biti dosta gust, dovoljno je umutiti ga električnim mikserom uz eventualan dodatak malo mleka. 

Napomena:


Ukoliko vam zdravlje ne dozvoljava upotrebu putera, možete ga slobodno zameniti običnim ili maslinovim uljem.

Нема коментара:

Постави коментар