Pire od graška je odličan prilog bilo kom mesu, a možete ga jesti i uz baren krompir za vreme posta.
Sastojci:
1 kg. graška
maslinovo ulje
malo putera nije obavezno
6 čena belog luka
so
biber
Priprema:
Grašak skuvajte u malo vode, čak ni da ga prekrije. Sam će tokom kuvanja pustiti vodu, pogotovu ako je zaleđen. Ne znam kakav je kod vas grašak, ali ovde kod nas je dovoljno da se kuva nekih 15-ak minuta.
Za to vreme isecite iseckajte beli luk na listiće. U šerpicu stavite maslinovo ulje, iseckan beli luk, koga propržiti na tihoj vatri. Čim počne da cvrči, skinite ga sa vatre. Beli luk mora ostati beo.
Grašak procedite, ali ne baciti vodu u kojoj se kuvao.
Dodajte grašak u šerpici u kojoj vam se propržio beli luk. Usitnite sve minipimerom, uz malo dodavanje vode. Videćete i sami, grašak ne sme da bude ni pre gust, a niti suviše redak. Princip je isti kao kad pravite krompir pire. Pobiberite, posolite, ali sasvim malo da ne bi ste ugušili slatkoću graška. Možete dodati i listić putera, ja izbegavam zbog muža.
Na kraju sve prodinstajte da baci jedan ključ i pire je gotov.
Ova količina je dovoljna za četiri osobe.
Нема коментара:
Постави коментар