четвртак, 11. јануар 2018.

Millefoglie sa breskvama i zabaione kremom

Mollefoglie su naše lisnato testo i znače hiljadu listova. Zabaione krema je božanstvena krema koja se pravi uz dodatak slatkih likernih vina Porta, Marsale ili Moscata. Toplo vam preporučujem ovaj divan voćni kolač. 




Sastojci:


Tri parčeta lisnatog testa veličine 30 x 12 cm
2 dl slatke pavlake
2 supene kašike prah šećera
5 žumanaca
180 g šećera
1,7 dl likernog vina Porta, Marsala ili Moscato
1 kafena kašičica gustina
6 breskvi
sok od 1/2 limuna
puter
šećer za posipanje breskvi


Priprema:


Lisnato testo isecite na tri kore veličine 30 x 12 cm i blago ih izbodite viljuškom, da ne bi rasle prilikom pečenja. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i ispecite sve tri kore. Meni je trebalo sa mojoj rernom 15 minuta.


Krema Zabaione:


Umutiti 5 žumanaca sa 180 g šećera, dok žumanca muženjem ne posvetle. Dodati 1 kafenu kašičicu gustina, i dalje mutiti. Na kraju dodati 1,7 dl likernog vina. 

Staviti kremu da se kuva na pari. Kuvajte stalno mešajući dok vam se krema ne zgusne. Trebaće vam nekih 5 minuta, od trenutka kada se krema dobro zagreje.

Sklonite sa vatre i ostaviti a se krema ohladi. 

Umititi 2 dl slatke pavlake sa 2 kafene kašičice šećera u prahu. 

Kremi sa žumancima polako dodavati umućenu slatku pavlaku. Nikako ne koristiti mikser, dodavati ručno, polako.

Breskve iseći na osmine, oljuštiti im kožicu i sve poprskati sa sokom od 1/2 limuna.

Jedan manji pleh u kome je dovoljno da stanu breskve, obložite masinim papirom.

U jednu činijicu sipajte šećer i svaku osminu breskve zaranjajte u šećer i slažite u pleh. 

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 stepeni 15 minuta.

Prilikom pečenja breskve se karamerizovale i pustile su nešto svog soka. Taj sok stavite u šerpicu i skuvajte ga gusto kao karamel. Ja sam od njega pravila ove ukrase koje vidite na tanjiru. 

Slaganje kolača:

Sve tri kore lisnatog testa premazati zabaione kremom, i preko staviti red breskvi. Posložiti jedno na drugo, na vrhu treba da vam budu krema sa breskvama. 

Ovaj kolač nikako ne konzumirati odmah, obavezno ga ostavite da vam prenoći u frižideru, dobiće na mekoći i ukusu.





Нема коментара:

Постави коментар