понедељак, 1. јануар 2018.

Tirolske knedle

Ovo jedan od najpoznatijih specijaliteta iz oblasti Trentino Alto Adige, koja se prostire na prelepom planinskom vencu Dolomita, sa svojim prostranim šumama i nestvarno bistrim planinskim jezerima, sve do ravnica oblasti Venecije na granici Italije sa Austrijom. Tirolci su zadržali svoju kulturu, jezik i svoja nacionalna jela. Veliki su majstori u pripremanju dimljenog mesa i sireva, turšije, raznih vrsta kačamaka od običnog i od heljdinog brašna, pa sve do naveliko poznate pite od jabuka. Ove knedle su nastale kao posledica suvog hleba koji je ostajao ukućanima. To i glavni sastojak ovih knedili, koje se spremaju i kuvaju ili u supi ili kao prilog nekom pikantnom gulašu od divljači. Ja sam ih ovaj put pravila u junećoj supi.





Sastojci:


320 g slanine
120 g starog hleba ili 6 komada tost hleba
mleko za natapanje hleba
1 jaje
biber
peršun svež sitno seckan
šaka parmezana

Priprema:


Slaninicu isecite na štapiće i propržite bez dodatka masnoća na teflonskom tiganju. Kada je dobila lepu rumenu boju, sklonite je sa vatre i ostavite a se prohladi. Četiri parčeta tost hleba prelijte mlekom i ostavite da ga upije. Kada je hleb omekšao i upio mleko ocedite mleko. Hleb stavite u činiju gde ćete mesiti knedle. Dodajte jaje, biber, peršun i šaku parmezana. Preostala zadnja dva parčeta hleba nemojte umakati u mleko. Njih direktno stavite u smesu sa za knede, jer će na taj način hleb pokupiti svu masnoću koju je otpustila slaninica prilikom prženja. Nemojte se bojati da će biti masno, neće sigurno, jer niste dodavali druge masnoće. So nikako nemojte dodavati, jer su vam već slaninica i parmezan slani. Celu masu lepo izraditi rukama. Ove knedle po tradiciji nisu male kao naše knedle. Prave se dosta velike, veličine teniske lopte od prilike. Knedle spuštajte u ključalu supu ili vodu i u trenutku kada počnu da plivaju po površini kuvane su, trebaće im nekih 5 minuta, zavisi od veličine.





Нема коментара:

Постави коментар