Mi volimo brokole, ovo je jedan od načina na kojih ih spremam.
Sastojci:
3 do 4 brokola zavisi od veličine
1 praziluk samo beli deo
2 šargarepe
1 drška celera ili naribano parče korena celera
malo putera
malo maslinovog ulja
so, biber
jogurt
krutoni od integralnog brašna
Priprema:
Brokole oprati, odseći im drške i zaseći im tvrdi do na dnu. Zatim ih oljuštiti ljuštilicom za krompir i iseči na štapuće. Naliti ih vodom tda iz prekrije u visni jednog prsta, posoliti i kuvati dok ne omeknu. Za to vreme razdvojite zeleni deo brokolija na cvetiće. Kad su drške skroz kuvane izvaditi ih iz vode i ostaviti na stranu. U istu vodu dodati cvetiće brokolija i nastaviti još sa kuvanjem 10-ak minuta. Kod gornjeg zelenog dela kuvanje ide dosta brzo.
Beli deo praziluka iseći na kružiće. Šargarepu oljuštiti iseći na kružiče. Sve propržiti na malo putera i maslinovog ulja dok ne svene.
Kuvane brokole vaditi iz vode pažljivo, i stavljati u šerpicu gde ste propržili praziluk i šargarepu. Ostaviti sa strane par cvetića brokola za ukrašavanje.
Povrću dodati malo tečnosti u kojoj su se kuvali brokoli i sve izmiksati štapnim mikserom. Gustinu čorbe podesiti dodavanjem još vode od kuvanja. Meni je trebalo od prilike pola količine od ukupne vode.
Na kraju kada ste sve izmiksali vratite na vatru minut dva i dodajte soli, bibera i sitno isečenog peršuna.
Servirajte sa malo jogurta i integralnim krutonima. Ukrasite sa sečenim belim delom praziluka.
Нема коментара:
Постави коментар