Ovo je jedna od mojih omiljenih svečanih štrudli
Sastojci za testo:
250 g brašna
70 g putera
1 jaje
100 do 125 ml vode
Sastojci za punjenje štrudle:
100 g suvih smokava
100 g urmi
50 g oraha
50 g lešnika
60 g suvih kajsija
30 g svog grožđa
30 g pisaca
30 g putera
2 jaja
40 g šećera
Krem:
3 dl Moscato likernog vina
70 g šećera
2 žumanca
1/2 supene kašike gustina
2 supene kašike slatke pavlake
Priprema:
Prosejati brašno.
Umesiti 250 g brašna sa 1 jajetom, 70 g putera i 100 ml vode. U originalnom receptu stoji da se doda 125 ml vode, međutim meni je to bilo mnogo, pa sam morala da dodajem još brašna, da bi mogla da umesim testo. Zato vam preporučujem stavite prvo 100 ml, a ako vam je to malo dodajte ostatak. Mesite testo na radno površini. Testo je kad se umesi glatko i kompaktno.
Napravite lopticu od testa, uvijte u providnu foliju i ostavite da se stegne u frižideru 30 minuta.
Za to vreme napravite punjenje za štrudlu.
Svo voće sem suvog grožđa isteckajte na sitno i ostavite na stranu.
Dva žumanca umutite sa 40 g putera, dok belanca ne posvetle. Zatim masi dodajte i 30 g putera. Sve mutite dok se ne stvori lepa krema.
Sada kremi sa žumancima dodajte svo suvo voće i lepo sve promešajte.
Umutite čvrst sneg od 2 belanca, koja su vam preostala.
Belanca polako dodajte masi sa voćem, prevrćući celu masu sa varjačom od gore ka dole i tako sve dok se sva masa od želanaca ne sjedini sa kremom. Nemojte nikako mutiti kružnim pokretima, jer će u tom slučaju belanca splasti i džabe ste ih mutili.
Testo izvaditi iz frižidera.
Ako želite da imate dve tanje štrudlice testo podelite na dva dela i razvijte na debljinu od 3 mm u obiliku parvougaonika.
Ako želite da vam štrudla bude ovako veća, ako što je na slici, rastanjite celo desto bez deljenja takođe na debljinu od 3 mm.
Razvijene kore ili koru stavite na krpu, da bi ste se njome pomogli, prilikom uvijanja štrudle.
Punjenje premažite preko cele razbijene kore, ostavljajući ne premazanih 5 mm od ivice kore.
Uvije koru u štrudlu, pomažući se krpom.
Na dno pleha u kome ćete peći štrudlu stavite papir za pečenje i na njega pažljivo položite štrudlu.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta. Štrudla ne sme da vam porumeni, treba da ostane svetle boje. Probajte čačkalicom da li je testo pečeno.
Kada je štrudla pečena, izvadite je iz pečnice, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
Priprema krema:
Ugrejte 3 dl moscata, ne da proključa, već samo da se dobro ugreje.
U drugoj šerpici dobro umutite 2 žumanca sa 70 g šećera. Dodajte 1/2 kafene kašike gustina. Stavite sve na paru, neprekidno mešajte i kuvajte dok se jaja ne zagreju.. Kada su se žumanca zagrejala dodajte im 3 dl ugrejanog moscata. Kuvajte dok se masa ne zgusne u lepu kremu. Trebaće vam nekih 3 do 5 minuta. Za to vreme krema će se malo zgusnuti, a ipak ostati tečna, da može da se lepo preliva preko parčeta štrudle.
Skinite kremu sa vatre i dodajte joj 2 supene kašike slatke pavlake i sve mešajte varjačom da se masa sjedini.
Poklopite kremu, da vam se ne bi stvorila korica na površini, sačekajte da se ohladi.
Šrudlu seći na parčad kao i svaku štrudlu i poslužiti sa ovom kremom.
Нема коментара:
Постави коментар