среда, 10. јануар 2018.

Pastiera Napoletana za dijabetičare

Pastiera Napoletana jedan prepoznatljivih torti ovog dela Italije. Pravi se obavezno kao deo uskršnje trpeze. Kao i ceo jug tako su i kolači i torte ovog kraja, pod uticajem arapske kulture, vrlo začinjeni suvim voćem i vrlo su slatki. Tako da bi se oni sa našim baklavama, urmašicama i ostalim kolačima zaliveni agdom osećali svoj na svome. Sa tom razlikom što su kod nas prvi igrači orasi, a kod njih suvo kandirano voće, narandža, imun, kivi, breskva, trešnja, mandarina, papaja, mango kruška i drugo voće. Ovo je moja verzija ove torte za dijabetičare. Kako i sama imam dijabetičara u kući, moga muža, potrudila sam se da mu napravim njegovu omiljenu tortu, što bi se reklo a da ga ništa ne boli.  Jedna od legendi, a ima ih više vezane za nastanak ove torte kaže da se sirena grada Napulja, sirena Parteneope ukazivala svakog proleća stanovnicima ovog grada, pozdravljajući ih radosnom ljubavnom pesmom. Prilikom jednog takvog ukazivanja njeno pevanje je bilo tako zanosno, da je opčinila sve stanovnike. Opijenim njenim glasom i ljubavnim stihovima uputili su se ka moru i kao znak zahvalnosti, stanovnici su odabrali 7 najlepših devojaka grada, da joj prinesu kao dar plodove prirode, brašno, ricottu, jaja, mlado žito, aromu cveta narandže, kandirano voće i šećer. Sirena je sve te darove stavila pod noge bogova, koji su od njih svojim božanskim moćima napravili prvu Pastieru Napoletanu, koja je svojom ukusom nadmašila i pesmu sirene. 





Sastojci:


Za masno testo:

250 g brašna
150 g putera
36 g stevije ili još bolje truvije
2 žumanca
aroma vanile
1 limun ribana korica
1 narandža ribana korica


Fil:


500 g ricotte ovčije po mogućstvu
250 g kuvanog žita
5 jaja
stevije po ukusu
1 limun
na vrh noža cimeta
1/3 kafene kašičice aroma narandžinog cveta
1/3 kafene kašičice limunčela
1/3 kafene kašičice maraskina - u ovom slučaju ove tri arome, vam zamenjuju kandirano voće
5 dl mleka


Priprema testa:

150 g putera izvaditi iz frižidera i iseći na kockice.  Ostaviti da smekša na sobnoj temepraturi. 

Mikserom umutiti puter, dodati steviju, ribanu koricu od 1 limuna, ribanu koricu od 1 narandže, zatim 2 žumanca, par kapi arome vanile. Mutiti dok se masa ne ujednači. Zatim polako dodavati brašno dok ne utrošite svih 250 g.

Testo prebaciti na radnu površinu i još ga malo rukama doraditi. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta da odmara. 


Za to vreme napraviti krem od kuvanog žita i ricotte. 

U šerpicu stavite 5 dl. mleka, dodajte rendanu koricu od 1/2 limuna i kuvano žito i cimet. Sve kuvajte na blagoj vatri, stalno mešajući. Videćete kako će vam u toku kuvanja žito upiti svo mleko, o napraviće se gusta krema. Kada dobijete gustu kremu skinite sa vatre. 

Umutiti ricottu sa stevijom, probajte količinu po ukusu. Mutite dok ne dobijete lepu kremu. U receptu stoji da se stavi 300 g šećera, što bi bilo nekih 120 g stevije, ali se meni čini da je mnogo, zato vam kažem stavljajte i probajte.

Zatim umesto kandiranog voća, koje je naravno puno šećera i ne možete ga koristiti stavite miks od 1/3 supene kašike arome narandžinog cveta, 1/3 supene kašike maraskina i 1/3 supene kašike limunčela.  Ovo je miks koji sam ja sama smislila i koji se nama jako sviđa. Možete dodati i liker od narandže, probajte. Ja ne volim kada mi se mnogo oseti aroma narandžinog cveta, mnogo mi je to jako, pa sam se ovako snašla. Znam da i u limunčelu i u maraskinu ima šećera, ali mislim da su ovo minimalne količine i da ponekad, za slavlja može da prođe, bez posledica.

Kada ste dodali stevije po vašem ukusu, dodajte rendanu koricu od preostalog limuna znači 1/2. 

Zatim dodajte jedno po jedno žumance i nastavite sa mućenjem.

Zatim dodajte prohlađeno kuvano žito i sve lepo sjedinite. 

Na kraju dodajte sneg od 5 belanaca.

Kada dodate belanca masu varjačom prevrćite od gore ka dole, nikako mutiti kružnim pokretima. I tako dok vam se cela masa ne ujednači.

Sada testo izvadite iz frižidera. Okrugao pleh u kome će se peći torta obložite masnim papirom. Moj je bio prečnika 26 cm. Mislim da bi sa manjim plehom od 24 cm prečnika bilo još bolje. 

Testo razradite oklagijom kruga većeg od prečnika pleha, jer od istog trebate da dobijete i ivice torte.

Uvijajući ga na oklagiju pažljivo ga prenesite na pleh. Lepo ga rasporedite po dnu i ivicama, a sav višak odsecite. Višak testa ne bacajte, jer će te od njega praviti trake za tortu.

Preko testa stavite kremu od žita. Sve lepo poravnajte. 

Višak testa koji vam je ostao ponovo premesite, rastanjite i pravite trake široke 1/2 cm kojima ćete preplesti tortu. Još je lepše ako imate sekcalice cik-cak za sečenje testa. Prepletite trake uzduž i popreko.





Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći 30 sata do 40 minuta, dok vam lepo ne porumeni. 

Ostavite je da se ohladi i poslužite.



















Нема коментара:

Постави коментар